W III kwartale 2015 r. laboratoria Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziły jakość handlową produktów pochodzących z państw UE oraz państw trzecich. Analizy laboratoryjne przeprowadzono w próbkach pobranych m.in. z 14 partii produktów pochodzących z Czech, pobranych przez inspektorów Inspekcji Handlowej.
Kontrola parametrów fizykochemicznych wykazała nieprawidłowości w 5 spośród nich (35,7%):
- w 3 produktach (21,4%) wykazano obecność niedeklarowanego w oznakowaniu składnika:
- karagenu w szynce praskiej, który poprzez wiązanie wody w produkcie zwiększa jej masę,
- beznsoesanu sodu (substancji konserwującej) w bio jogurcie naturalnym, którego nie umieszczono w wykazie składników na etykiecie,
- surowca drobiowego w pasztecie wieprzowym, co wprowadza konsumenta
w błąd co do rodzaju produktu,
- w 2 produktach (14,3%) na etykiecie zamieszczono informacje sprzeczne
z wynikami badań laboratoryjnych:
- zaniżoną zawartość truskawek w musli bezglutenowym z truskawkami
i migdałami, - zawyżoną zawartość ekstraktu brzeczki w piwie ciemny porter, co wpływa
na jego smak i zapach,
Kontrola znakowania wykazała, że najwięcej nieprawidłowości dotyczy nazwy produktu:
- grubo mielony pasztet z kawałkami wątróbki od mistrza rzeźnika - brak informacji o rodzaju zastosowanego mięsa (tj. wieprzowe),
- pasztet wieprzowy z żurawiną, w produkcji którego nie użyto żurawiny,
- ciemny porter 24% ekstrakt PRIMATOR - brak na etykiecie nazwy „piwo” oraz wyeksponowanie na froncie opakowania procentowej zawartości ekstraktu, co może sugerować, iż ta wartość odnosi się do alkoholu.
W przypadku 2 badanych artykułów producenci nie wywiązali się z obowiązku podawania informacji w języku polskim, co utrudnia polskiemu konsumentowi odczytanie informacji o produkcie.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami kontrole produktów sprowadzanych z zagranicy będą kontynuowane. Jak zapewnił Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych: „System kontroli żywności w Polsce funkcjonuje sprawnie, zgodnie ze wszystkimi przepisami unijnymi i krajowymi”.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl