Cebularz lubelski jest już 37 polskim produktem, którego nazwa jest chroniona w Unii Europejskiej w ramach systemu ochrony nazw produktów regionalnych i tradycyjnych. Rejestracja nazwy Cebularz lubelski (ChOG) w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nastąpiła wraz z opublikowaniem
w dniu 5 sierpnia br. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r.
Cebularz lubelski jest produkowany na obszarze woj. lubelskiego. Jest to okrągły placek o średnicy 5-25 cm i grubości ok. 1,5 cm z ciasta pszennego wyborowego. Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym. Farsz ma złocistą barwę oraz smak i zapach swoisty dla pieczonej cebuli. Na obwodzie placka jest wieniec ciasta o szerokości 0,5-1,5 cm. Wieniec ciasta ma chrupiącą skórkę o barwie od jasnozłocistej do lekko zarumienionej. Miękisz jest jasny, miękki oraz lekko wilgotny i aromatyczny, właściwy dla zapachu świeżo upieczonej cebuli, dzięki znajdującej się na powierzchni warstwie farszu. Jeżeli cebularz lubelski jest wypiekany na podsypce, na spodzie widoczne są otręby pszenne.
Zgodnie ze specyfikacją produktu, będącą podstawą jego rejestracji w UE, producenci mogą wybrać jeden z dwóch organów kontrolnych uprawnionych do kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją cebularza lubelskiego – Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
w Lublinie albo jednostkę certyfikującą Polskie Centrum Badań i Certyfikacji
w Warszawie.