39. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO), odbyła się w dniach 27 czerwca – 1 lipca br. w Rzymie. W sesji uczestniczyły 123 delegacje państw członkowskich KKŻ FAO/WHO (w tym Polska, reprezentowana przez przedstawicieli Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), a także przedstawiciele Unii Europejskiej i jej państw członkowskich (Komisja Europejska, Prezydencja Rady UE), reprezentanci 38 międzynarodowych rządowych i pozarządowych organizacji.
Uroczystego otwarcia sesji dokonał Dyrektor Genralny FAO, Pan Jose Graziano da Silva witając wszystkich delegatów, a w szczególności przedstawicieli nowych państw członkowskich KKŻ FAO/WHO tj. Sudanu Południowego i San Marino.
KKŻ FAO/WHO podczas obrad ostatecznie zatwierdziła ponad 30 nowych oraz zrewidowanych norm i tekstów związanych dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności opracowanych przez Komitety KKŻ FAO/WHO od ostatniej sesji w 2015 r. w tym m.in.:
- Kodeks praktyki dla Ryb i Produktów Rybnych,
- Plany pobierania próbek w normach dla ryb i produktów rybnych,
- Wytyczne dla kontroli nietyfoidalnych serotypów Salmonella spp. w mięsie wołowym i wieprzowym,
- Wytyczne dla wdrożenia ogólnych zasad higieny żywności w odniesieniu do kontroli pasożytów w żywności,
- Dodatkowe lub zrewidowane referencyjne wartości odżywczych NRVs dla celów znakowania w Wytycznych znakowania wartością odżywczą,
- Metody analiz w Normie dla preparatów dla niemowląt oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego,
- Zasady i wytyczne w zakresie wymiany informacji pomiędzy państwami w celu ułatwienia importu oraz eksportu żywności,
- Rewizję zasad i wytycznych w zakresie wymiany informacji w sytuacjach zagrożenia bezpieczeństwa żywności,
- Rewizję wytycznych w sprawie wymiany informacji pomiędzy państwami w przypadku odrzucenia żywności importowanej,
- Maksymalny dopuszczalny poziom zanieczyszczeń łuskanego ryżu nieorganicznym arsenem,
- Rewizję Kodeksu praktyki w celu zapobiegania i redukcji zanieczyszczenia zbóż mykotoksynami.
- KKŻ FAO/WHO zatwierdziła również propozycje podjęcia nowych prac m.in.:
- Opracowanie normy dla świeżych daktyli,
- Opracowanie wytycznych dla kontroli histaminy w rybach i produktach rybnych,
- Opracowanie wytycznych dla znakowania opakowań niedetalicznych żywności,
- Opracowanie wytycznych dla żywności „terapeutycznej” gotowej do spożycia (RUTF – Ready To Use Therapeutic Foods)
- Rewizję Ogólnych zasad higieny żywności wraz z załącznikiem HACCP,
- Rewizję Kodeksu praktyki higienicznej świeżych owoców i warzyw.
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zauważając pilną potrzebę podjęcia działań w odniesieniu do walki z opornością mikrobiologiczną (AMR) zatwierdziła powołanie Międzyrządowej Grupy Zadaniowej ad Hoc ds. AMR, skierowała prośbę o doradztwo naukowe FAO i WHO w tym obszarze, a także podkreśliła potrzebę stałego informowania KKŻ FAO/WHO przez organizacje macierzyste o wszelkich działaniach z zakresu szkoleń i budowania potencjału w obszarze AMR. Międzyrządowa Grupa Zadaniowa ad Hoc ds. AMR będzie goszczona przez Republikę Korei Południowej.
W światle ukończenia prac standaryzacyjnych przez Komitet KKŻ FAO/WHO ds. Ryb i Produktów Rybnych, goszczony przez Norwegię, KKŻ FAO/WHO podjęła decyzję o zawieszeniu prac Komitetu sine die, do czasu pojawienia się nowych zagadnień i problemów wymagających wznowienia prac komitetu.
Sesja była również okazją do premiery nowej publikacji KKŻ FAO/WHO mającej na celu promowanie prac Kodeksu „Understanding Codex”. Publikację można pobrać na stronie FAO pod adresem: ttp://www.fao.org/documents/card/en/c/b347559e-906b-4bff-a575-346d48c0cd12/?utm_source=twitter&utm_medium=social+media&utm_campaign=faoknowledge
Szczegółowy raport z powyższej sesji dostępny jest pod adresem: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/meetings-reports/en/.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl