Najwyższa Izba Kontroli w Informacji o wynikach kontroli „Działania organów administracji rządowej na rzecz bezpieczeństwa żywności”, opublikowanej na stronie internetowej NIK w dniu 12 lipca 2016 roku, we wnioskach pokontrolnych wniosła do MRiRW o podjęcie działań mających na celu wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących produktów pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z sugerowanymi zmianami rolnicy mieliby obowiązek dokonywania uboju zwierząt gospodarskich na użytek własny, wyłącznie w zakładach pozostających pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
W odpowiedzi skierowanej do NIK, MRiRW przekazało swoją opinię o zasadności pozostawienia rolnikom możliwości dalszego pozyskiwania mięsa w gospodarstwie, przeznaczonego na użytek własny.
Nie mniej jednak, MRiRW mając na uwadze powyższe zwraca się do szerokiego grona podmiotów, działających w branży rolniczej o przekazywanie ewentualnych propozycji rozwiązań wraz ze szczegółowym uzasadnieniem, które mogłyby się przyczynić do wzmocnienia nadzoru nad pozyskiwaniem mięsa w gospodarstwie na użytek własny. Prosi również o zgłaszanie informacji dotyczących trudności w realizacji obecnie obowiązujących zasad dotyczących pozyskiwania mięsa w gospodarstwie z przeznaczeniem na własne potrzeby.
Biuro WIR
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/