20 listopada 2013 r. na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w budynku nr 32 (zielony przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, Aula II), odbędzie się prelekcja Wszechnicy Żywieniowej, którą wygłosi dr inż. Ewelina Hallmann z Zakładu Żywności Ekologicznej.
Podczas wykładu poświęconego warzywom, omówione zostaną tym razem warzywa kapustne i cebulowe, a także ziemniaki.
Rola warzyw, w zachowaniu ogólnie dobrego stanu zdrowia, w profilaktyce wielu chorób i wspomaganiu ich leczenia, wykazywana jest od bardzo dawna. Powszechnie wiadomo, że warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, niektórych witamin i składników mineralnych. Warto jednak docenić je także jako źródło wielu innych substancji bioaktywnych, o dużym znaczeniu prozdrowotnym.
Również ziemniaki mogą dostarczyć wielu cennych składników odżywczych, np. witaminy C. Mitem jest natomiast powszechnie panujące przekonanie o wyłącznie tuczących właściwościach ziemniaków.
Podczas wykładu zostaną omówione zarówno zagadnienia żywieniowe, jak również mało znane ciekawostki botaniczne i ogrodnicze.
Źródło
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
http://www.sggw.pl