31 sierpnia br. na terenie Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy (powiat pleszewski) podczas Dożynek Powiatu Pleszewskiego odbyło się wyjątkowe wydarzenie kulinarne, którego motywem przewodnim były polskie ziarna zbóż oraz różnorodne przetwory zbożowe. Spotkanie pod hasłem „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” zostało zorganizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą, a jego realizacja była możliwa dzięki wsparciu finansowemu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Było to pierwsze wydarzenie promujące ziarna zbóż i przetwory zbożowe – druga z imprez promocyjnych odbędzie się 25 października br. w Gnieźnie.
Uczestnicy uroczystości mieli możliwość obejrzenia tradycyjnego obrzędu w wykonaniu Zespołu Tańca Ludowego „Kosynierzy” oraz Zespołu Pieśni i Tańca „Przygodzice”. Na scenie wystąpiły także dzieci ze Szkoły Podstawowej w Dobrzycy.
Podczas trwania imprezy uczestnikom serwowano żurek, mini pizzerki na mące razowej, hot dogi w bułce razowej, pierogi z mąki orkiszowej, razowej i gryczanej, kaszotto z warzywami i mięsem, a także ciasto drożdżowe oraz rogaliki.
Istotnym elementem wydarzenia pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” był Konkurs kulinarny „Na najlepszą potrawę z ziarna zbóż i przetworów zbożowych”, który rozstrzygnięty został podczas pikniku. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowało się 5 Kół Gospodyń Wiejskich:
- KGW w Nowej Kaźmierce – przygotowało “ Królewski krupnik na króliku z mięsnymi kulkami i chlebkiem ziołowym”,
- KGW SOWINA BŁOTNA – przygotowało. “Rogaliki z powidłami śliwkowymi w płatkach dzikiej róży”,
- KGW TRZEBOWA – przygotowało “Tradycyjne krokiety z polędwiczką wieprzową w kurkowym sosie”,
- KGW TACZANÓW DRUGI – przygotowało “Pierogi babci Heli z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami od gajowego Antka”,
- KGW w GALEWIE – przygotowało “Jęczmień siekany z wieprzowiną i warzywami”.
Ogłoszenie wyników oraz uroczyste wręczenie nagród dla Kół Gospodyń Wiejskich biorących udział w konkursie przeprowadził Mieczysław Łuczak, Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, w towarzystwie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji Wiesława Szczepańskiego, posła na Sejm RP Andrzeja Grzyba oraz członków Komisji Konkursowej.
Wielkopolska Izba Rolnicza regularnie organizuje pikniki, podczas których promowane są różne segmenty wielkopolskiego rolnictwa. Podczas ostatniego wydarzenia szczególny nacisk położono na produkty pochodzące z polskich zbóż. Prezes Mieczysław Łuczak skierował serdeczne podziękowania do Pań z Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały wyjątkowe potrawy z polskich zbóż i przetworów zbożowych. Podkreślił, że dania zachwycały nie tylko smakiem i różnorodnością, ale także były doskonałym przykładem pielęgnowania lokalnych tradycji kulinarnych.
Podczas uroczystości Mieczysław Łuczak zaznaczył także znaczenie promowania polskiej, zdrowej żywności. Komisja konkursowa stanęła przed trudnym zadaniem – wszystkie zgłoszone potrawy wyróżniały się wysokim poziomem smaku i estetyki podania. Ostatecznie zdecydowano, że tytuł laureata otrzymują wszyscy uczestnicy drugiego etapu, doceniając ich zaangażowanie i kunszt kulinarny. Wydarzenie pokazało, że lokalne produkty i tradycje kulinarne wciąż mają wielu zwolenników i pozostają ważnym elementem kultury regionu.
Z myślą o najmłodszych uczestnikach Pikniku przygotowano specjalne atrakcje, które pozwoliły im spędzić czas w radosnej i kreatywnej atmosferze. Dzieci mogły wziąć udział w konkursie plastycznym pod hasłem „Zbożem malowane”, starsze dzieci zmierzyły się natomiast z Quizem „Buszujący w zbożu”. Dla zwycięzców przygotowano atrakcyjne nagrody, wśród których znalazły się m.in. paletki do gry, gry zręcznościowe takie jak „Raz na górze, raz na dole”, rzepy, układanka „kostka po kostce” czy emocjonująca gra do rzucania obręczami.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyło się także stanowisko z animatorką, która umilała czas dzieciom, pomagając im tworzyć m.in. kolorowe bransoletki, breloczki i balony o różnych kształtach. Nie brakowało też chętnych aby robić gigantyczne bańki mydlane. Prawdziwą atrakcją była również ogromna maskotka misia, z którą dzieci chętnie pozowały do zdjęć.
Podczas wydarzenia uczestnicy imprezy promocyjnej pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” byli informowani o tym, że: głównym źródłem węglowodanów w diecie są zboża, produkty zbożowe stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego oraz informacje jakie produkty pełnoziarniste powinno się wprowadzać do codziennej diety. Dla odwiedzających zostały przygotowane broszury informacyjne o walorach dań z ziarna zbóż i przetworów zbożowych. Informowano również, że wydarzenie jest sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Wydarzenie „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” okazało się niezwykle udanym przedsięwzięciem, które połączyło pasjonatów gotowania, lokalną społeczność oraz miłośników dobrej kuchni w celebracji tradycji i kulinarnych smaków.
Opracowanie:
Biuro WIR
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/












