Szkolenia, w formie 1,5 godzinnych webinariów rozpoczynają się 28 października i potrwają do 29 listopada br. Webinaria to cykl nieodpłatnych szkoleń internetowych dla kół gospodyń wiejskich pt. „Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości”, organizowanych przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Szkolenia mają charakter regionalny i tematyczny. Szkolenia z zakresu dziedzictwa kulinarnego poszczególnych regionów adresowane są do KGW z obszaru określonego województwa. Szkolenia tematyczne przeznaczone są dla wszystkich zainteresowanych i obejmują takie zagadnienia jak:
- żywność wysokiej jakości – oznaczenia i certyfikaty,
- rodzime rasy zwierząt i dawne odmiany roślin w przetwórstwie żywności,
- szlaki kulinarne, a produkty regionalne i tradycyjne,
- jak rozpoznawać żywność wysokiej jakości, czym się kierować przy wyborze produktów,
- jak promować własne produkty tradycyjne (konkursy kulinarne, imprezy okolicznościowe itp.),
- jak prezentować produkty i potrawy.
Szkolenia prowadzone są przez ekspertów z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Aby zapisać się na szkolenie należy zarejestrować się na stronie www.kulinaria-kgw.edu.pl i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Ilość miejsc ograniczona.
HARMONOGRAM WEBINARIÓW
„Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości”
Szkolenia internetowe dla Kół Gospodyń Wiejskich – październik-listopad 2024
Termin webinarium |
Województwo |
Osoba prowadząca |
|
1. |
28 października godz. 17 – 18.30 |
pomorskie |
Izabella Byszewska |
2. |
29 października godz. 17 – 18.30 |
dolnośląskie |
Grażyna Kurpińska |
3. |
30 października godz. 17 – 18.30 |
kujawsko-pomorskie |
Izabella Byszewska |
4. |
4 listopada godz. 17 – 18.30 |
małopolskie |
Izabella Byszewska |
5. |
5 listopada godz. 17 – 18.30 |
mazowieckie |
Grażyna Kurpińska |
6. |
6 listopada godz. 17 – 18.30 |
świętokrzyskie |
Grażyna Kurpińska |
7. |
7 listopada godz. 17 – 18.30 |
warmińsko-mazurskie |
Grażyna Kurpińska |
8. |
8 listopada godz. 17 – 18.30 |
łódzkie |
Izabella Byszewska |
9. |
12 listopada godz. 17 – 18.30 |
lubuskie |
Izabella Byszewska |
10. |
13 listopada godz. 17 – 18.30 |
zachodniopomorskie |
Izabella Byszewska |
11. |
14 listopada godz. 17 – 18.30 |
podlaskie |
Dominik Orłowski |
12. |
15 listopada godz. 17 – 18.30 |
lubelskie |
Dominik Orłowski |
13. |
18 listopada godz. 17 – 18.30 |
podkarpackie |
Dominik Orłowski |
14. |
19 listopada godz. 17 – 18.30 |
opolskie |
Dominik Orłowski |
15. |
20 listopada godz. 17 – 18.30 |
śląskie |
Dominik Orłowski |
16. |
21 listopada godz. 17 – 18.30 |
szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: |
Izabella Byszewska |
17. |
22 listopada godz. 17 – 18.30 |
szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: |
Izabella Byszewska |
18. |
25 listopada godz. 17 – 18.30 |
wielkopolska |
Grażyna Kurpińska |
19. |
26 listopada godz. 17 – 18.30 |
szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: |
Dominik Orłowski |
20. |
27 listopada godz. 17 – 18.30 |
szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: |
Dominik Orłowski |
21. |
28 listopada godz. 17 – 18.30 |
szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: |
Grażyna Kurpińska |
22. |
29 listopada
|
szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: |
Grażyna Kurpińska |
Źródło: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Opracowanie: K. Szudra-Borowczak
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/