Pszenica na kwaśnych stanowiskach

Porady Rolnicze

Pszenica na kwaśnych stanowiskachZbliża się czas żniw. Za chwilę rozpoczną się przygotowania pod zasiewy ozimin. To ostatni moment na podjęcie decyzji dotyczących struktury zasiewów i zakupu konkretnych odmian. W Polsce gatunkiem o podstawowym znaczeniu w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego wciąż pozostaje pszenica. Zajmuje ¼ areału przeznaczonego pod zasiewy zbóż. Jest uprawą o kolosalnym znaczeniu – ma najwyższy ze wszystkich zbóż [więcej...]

Zmiany na stanowiskach kierowniczych w Inspekcji Weterynaryjnej

Aktualności Rolnicze

Zmiany na stanowiskach kierowniczych w Inspekcji Weterynaryjnej Z dniem 5 maja 2019 r. Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki odwołał Pana Pawła Niemczuka ze stanowiska Głównego Lekarza Weterynarii. Pan Paweł Niemczuk pełnił funkcję Głównego Lekarza Weterynarii od 30 grudnia 2016. Dnia 6 maja 2019 r. Prezes Rady Ministrów powołał na stanowisko Głównego Lekarza Weterynarii Pana dra Bogdana Konopkę. Pan dr Bogdan Konopka od 2006 roku był Wojewódzkim [więcej...]

Postęp w hodowli pszenicy

Porady Rolnicze

Postęp w hodowli pszenicy  W naszym regionie pszenica jest gatunkiem o podstawowym znaczeniu w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego. W Polsce areał jej uprawy stanowi 25% powierzchni przeznaczanej pod zasiewy zbóż i wynosi około 2 mln hektarów. Gatunek ten ma najwyższy ze wszystkich zbóż potencjał plonowania, a wszechstronne możliwości wykorzystania ziarna sprawiają, iż pszenica jest uprawą o kolosalnym znaczeniu. Ograniczanie [więcej...]

Trędownik bulwiasty – natręt z lasu

Porady Rolnicze

Trędownik bulwiasty – natręt z lasuRodzina trędownikowatych (Scrophulariaceae) obejmuje ponad 100 gatunków, z których w Polsce występują 24, w obrębie 5 rodzajów. Jednym z tych gatunków jest trędownik bulwiasty (Scrophularia nodosa), potocznie nazywany skrofularią. Jest to bylina (geofit), która poza obszarem naszego kraju występuje również na terenie całej Europy oraz Azji Mniejszej. Jest rośliną wieloletnią, cieniolubną, owadopylną, [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »