Rękaw foliowy jako alternatywa dla silosu

Porady Rolnicze

Rękaw foliowy jako alternatywa dla silosu    Rękaw foliowy to taki współczesny silos. Umożliwia skuteczne i wydajne magazynowanie pasz objętościowych, takich jak trawy, lucerny, sieczka z kukurydzy, wysłodki buraczane czy młóto browarniane. Metoda zakiszania w rękawach foliowych została wprowadzona do Polski w 1998 roku. Jest więc obecna na polskim rynku rolniczym od blisko 20 lat. Pozwala uzyskać kiszonkę bardzo wysokiej jakości, a przy tym ogranicza [więcej...]

Kierunki użytkowania kukurydzy

Porady Rolnicze

Kierunki  użytkowania  kukurydzy  Kukurydza zwyczajna jest jednym z najpopularniejszych gatunków uprawianych w Polsce, Europie i na świecie. Takie cechy jak: duża wydajność i wysoka wartość pokarmowa sprawiają, iż jest ona podstawą wyżywienia w krajach słabo rozwiniętych, natomiast w krajach wysoko rozwiniętych stosowana jest przede wszystkim jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Może być również wykorzystywana w przemyśle młynarskim, do [więcej...]

Żyto mieszańcowe GPS – źródło biogazu i kiszonki

Porady Rolnicze

Żyto mieszańcowe GPS – źródło biogazu i kiszonkiŻyto na ogół uprawia się w warunkach mniej sprzyjających uprawie innych gatunków zbóż. Wynika to z jego większej odporności na mrozy, mniejszych wymagań glebowo-cieplnych, większej zdrowotności i odporności na suszę czy niedobór składników pokarmowych. Znaczący postęp w hodowli żyta ozimego osiągnięto poprzez stworzenie odmian mieszańcowych, które cechują się wysokim potencjałem plonowania. [więcej...]

Produkcja wysokojakościowej kiszonki

Porady Rolnicze

Produkcja wysokojakościowej kiszonkiPodstawą opłacalności produkcji jest odpowiednie przygotowanie i konserwowanie pasz objętościowych oraz wyprodukowanie kiszonki dobrej jakości. Zastosowanie różnego rodzaju dodatków do zakiszania może przyspieszyć i ukierunkować proces fermentacji, poprawić jakość i stabilność tlenową kiszonek oraz ograniczyć straty składników pokarmowych i energii. Stymulacja procesu kiszenia Jednym z podstawowych sposobów [więcej...]

Zakiszanie pasz objętościowych z Trwałych Użytków Zielonych

Porady Rolnicze

Zakiszanie pasz objętościowych z Trwałych Użytków Zielonych  Chociaż do wiosny pozostało jeszcze trochę czasu, to właśnie teraz, w chwili przerwy w pracach polowych, warto zastanowić się nad rozpoczęciem kolejnego cyklu produkcji pasz objętościowych będących podstawą żywienia przeżuwaczy. Jak zawsze na „na pierwszy ogień” pójdą TUZ-y. Często pierwszy pokos jest ścinany w czasie siewu kukurydzy na kiszonkę. Spośród wielu technologii konserwacji pasz [więcej...]

Zdrowie zamknięte w słoiku

Informacje Prasowe

Zdrowie zamknięte w słoiku Kiszonki nie tylko w tradycyjnym wydaniu Przetwarzanie produktów to jeden z najstarszych sposobów konserwacji. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez kiszonek, zwłaszcza tych najbardziej tradycyjnych – w postaci ogórków czy kapusty. Jednak takie dodatki to nie tylko charakterystyczny smak, ale prawdziwa witaminowa bomba i źródło probiotyków. Te ostatnie są nam potrzebne szczególnie [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »