Smaczne i soczyste, może je smakować w postaci gotowanej, pieczonej lub grillowanej. Mowa o polskich warzywach i owocach. O tym jak smakują i ile korzyści przynosi ich spożywanie mogli przekonać się uczestnicy Pikniku Owocowo-Warzywnego zorganizowanego 27 sierpnia br. przez Wielkopolską Izbę Rolniczą w Gnieźnie. Impreza towarzyszyła XIX Wojewódzko–Archidiecezjalnym Dożynkom Wielkopolskim. Sfinansowany została z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Warzywa i owoce są podstawą piramidy żywieniowej. Powinny stanowić największą część naszego codziennego menu, dlatego podczas Pikniku zachęcano do ich spożywania, w szczególności tych, pochodzących od polskich rolników. Na stoiskach informacyjnych przekazywano wiedzę na temat walorów odżywczych warzyw i owoców, rozprowadzano także broszury zawierające te informacje.
Poza tym, na uczestników Pikniku czekała istna uczta dla podniebienia. W godzinach przedpołudniowych przygotowano śniadanie, podczas którego królowały polskie ogórki, papryki, pomidory w różnej formie- na surowo, w mizerii czy też sałatce. Wiejski chleb posmakować można było ze smalcem z dodatkiem cebuli i jabłek. Spróbować też można było pożywnej polewki w towarzystwie parowanych młodych ziemniaków z koperkiem i jaja sadzone.
W ramach degustacji uczestnicy Pikniku mogli spróbować gulasz wielowarzywny z mięsem z dziczyzny w towarzystwie papryki, pomidorów, marchewki oraz grzybów leśnych, pieczarek i boczników, którego wydano 5 tys. porcji. Przygotowano także ponad tysiąc porcji bigosu z polskiej kapusty białej i kiszonej z dodatkiem marchewki i boczniaków. Pragnienie po skosztowaniu potraw, uczestnicy mogli ugasić kompotami z dyni oraz tłoczonymi sokami z owoców. Niespodzianką od organizatorów był tort z bitą śmietaną i owocami.
W trakcie imprezy uczestnikom zapewniono liczne atrakcje m.in. konkurs wiedzy „Owocowo-warzywny Raj”, w którym można było wygrać torbę pełną warzyw i owoców. Wśród najlepszych uczestników rozlosowano nagrody główne - maty do grillowania. Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs, w którym uczestnicy sami, wg podanego przepisu przygotowywali ogórki do zakiszenia. Niewątpliwym zaskoczeniem dla gości były krajowe arbuzy i melony, których promocja odbyła się dzięki uprzejmości jednego z polskich producentów p. Henryka Kowalika - rolnika z gminy Trzebnica.
Na najmłodszych czekały kolorowanki, rebusy i konkursy piosenek oraz rymowanek oraz cenne nagrody jakimi były koszyki z owocowymi smakołykami: malinami, brzoskwiniami, nektarynkami, śliwkami, borówkami, jabłkami i gruszkami.
Na imponującej scenie przygotowanej z warzyw i owoców nie zabrakło również pokazów kulinarnych, tych profesjonalnych w wykonaniu kucharzy oraz amatorskich wykonanych przez uczestników Pikniku, którzy przygotowywali mizerię z ogórków.
Całą imprezę uświetnił występ ostrowskiego artysty Krzysztofa Ogórkiewicza, którego program artystyczny skupiał się wokół owoców i warzyw. Przewodnią piosenką Pikniku był utwór Kabaretu Tey „Bo my musimy być silni i zdrowi”. Zarówno dzieci jak i dorośli wspólnie bawili się w tworzenie fraszek promujących spożycie owoców i warzyw. Najciekawszymi spośród nich były: „Wiosną, latem jesz truskawki, zdrowe w sercu masz zastawki” czy też „Gdy warzywa pałaszujesz, zdrowia nigdy nie zepsujesz”.
Maria Deresińska
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/