– Konsument potrzebuje wiedzy na temat produktów, aby dokonywać świadomych wyborów – podkreślił sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Tematem konferencji była zbliżająca się druga edycja Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie. W wydarzeniu uczestniczył również dyrektor generalny KOWR Henryk Smolarz.
Idea kampanii #KupujŚwiadomie
– Kampania #KupujŚwiadomie ma walor informacyjno-edukacyjny. Jej celem jest kształtowanie nawyków konsumenckich. Konsument powinien mieć wiedzę na temat pochodzenia i jakości produktów, aby dokonywać świadomych wyborów – podkreślił wiceminister Jacek Czerniak.
Dyrektor generalny KOWR Henryk Smolarz poinformował, że jednym z elementów kampanii #KupujŚwiadomie jest wyjaśnianie konsumentom, jakie znaczenie mają oznaczenia na produktach i pokazywanie, w jaki sposób tych oznaczeń szukać.
– Nawyki i smaki kształtują się już dzieciństwie. Dbajmy, aby nie był to tylko smak fast-foodów – powiedział dyrektor Smolarz.
Sekretarz stanu Jacek Czerniak zachęcił do wybierania polskich produktów i przypomniał, że w ten sposób inwestujemy w polską gospodarkę, zasilamy polski budżet i wspieramy polskich rolników.
Wiceminister podkreślił także, że bezpieczeństwo żywnościowe znajduje się na drugim miejscu wśród priorytetów rządu, zaraz po bezpieczeństwie militarnym. Zaapelował również o niemarnowanie żywności. Edukowanie konsumentów w tym zakresie także jest elementem kampanii #KupujŚwiadomie.
– Podejście konsumenta się zmienia. Nastąpił zwrot ku produktom dobrej jakości i ekologicznych. Stawiamy na zdrowie – zauważył wiceminister Czerniak podczas wypowiedzi dla mediów.
Działania w ramach kampanii #KupujŚwiadomie” prowadzone są przez KOWR i MRiRW. Celem kampanii jest edukacja konsumentów w zakresie świadomych decyzji zakupowych – m.in. upowszechnianie wiedzy o:
- systemach znakowania żywności;
- informacji o kraju pochodzenia żywności;
- programie „Poznaj Dobrą Żywność” prowadzonym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ramach kampanii #KupujŚwiadomie pokazujemy konsumentom, że ich wybór ma ogromne znaczenie.
Działania KOWR to z jednej strony edukowanie konsumentów w zakresie oznaczeń i certyfikatów, z drugiej zaś – informowanie rolników i producentów nt. możliwości i warunków niezbędnych do znakowania ich wyrobów.
O Festiwalu
W tym roku Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie odbędzie się 7-8 września w Warszawie na PGE Narodowym. Festiwal stanowi zwieńczenie kampanii o tej samej nazwie. Organizatorem wydarzenia jest KOWR. W organizację Festiwalu zaangażowane są również organizacje branżowe.
W Festiwalu weźmie udział blisko 120 producentów posiadających przynajmniej jeden ważny certyfikat lub oznaczenie z wymienionych: PRODUKT POLSKI, produkcja ekologiczna UE, Poznaj Dobrą Żywność, Integrowana Produkcja, Wolne od GMO, QAFP, QMP, Jakość Tradycja, PRODUKT TRADYCYJNY, ChNP, ChOG, GTS lub prowadzący działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego/w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
W trakcie Festiwalu odbędą się pokazy kulinarne przygotowane przez organizacje branżowe oraz otwarte panele dyskusyjne z udziałem ekspertów.
Na II Festiwalu Polskiej Żywności znajdą się:
- strefa producentów – 120 producentów żywności regionalnej i lokalnej, degustacja lokalnych produktów wysokiej jakości i tradycyjnych polskich dań, panele dyskusyjne z udziałem ekspertów;
- strefa warsztatów – warsztaty kulinarne i rękodzielnicze, pokazy kulinarne;
- strefa animacji dla dzieci;
- wiele innych atrakcji.
Więcej informacji na stronie: https://www.kupujswiadomie.gov.pl/festiwal/.
Platforma internetowa
Informacje o systemach jakości żywności uznawanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajdują się na stronie www.kupujswiadomie.gov.pl. To prowadzona przez KOWR platforma internetowa, promującą polską żywność wysokiej jakości.
Zdjęcia (8)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/