Resort rolnictwa zaprasza dorosłych i dzieci do wspólnego spędzenia czasu na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność „Polska Smakuje” na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec.
Od 11:00 do 18.00 będzie można nie tylko spróbować, ale także kupić najlepsze polskie produkty żywnościowe, zobaczyć wystawy poświęcone wsi i rolnictwu, zaplanować wakacyjny wypoczynek w gospodarstwach agroturystycznych, wziąć udział we wspólnym gotowaniu z mistrzem kucharskim Marcinem Budynkiem oraz uczestniczyć w wielu grach, zabawach i animacjach związanych z polską żywnością.
W tym roku specjalnym wydarzeniem Pikniku Poznaj Dobrą Żywność będzie gonitwa rozgrywana pod Patronatem Honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronatem została objęta Gonitwa o Nagrodę Haracza, rozgrywana na dystansie 1400 metrów dla 3-letnich i starszych koni pełnej krwi angielskiej.
Czas i miejsce
Piknik Poznaj Dobrą Żywność „Polska Smakuje” odbędzie się w sobotę 10 czerwca 2017 r., w godzinach 11:00-18:00 na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec, przy ulicy Puławskiej 266.
Atrakcje podczas Pikniku PDŻ Polska smakuje − naturalnie i zdrowo
Odpoczywaj na wsi. Zwiedzający będą mogli zapoznać się z szeroką ofertą gospodarstw agroturystycznych, zagród edukacyjnych, gospodarstw opiekuńczych, hitów turystyki wiejskiej. Wystawcy strefy „Odpoczywaj na wsi” zapraszają do wzięcia udziału w różnego rodzaju konkursach, zabawach oraz warsztatach edukacyjnych i rękodzielniczych, organizowanych pod okiem zaproszonych twórców ludowych, a dla uczestników przewidziane są atrakcyjne nagrody.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprasza na kiermasz produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”, w sektorze, w którym swoje produkty promują członkowie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Smaczne pieczywo, pachnące wędliny, pyszne sery, aromatyczne miody. Można je będzie degustować i kupić na stoiskach członków Polskiej Izby Produktów Regionalnych i Lokalnych.
Stowarzyszenie Polska Ekologia zaprasza na liczne degustacje żywności ekologicznej: wędlin, serów, miodów, soków oraz przygotowanych na bieżąco zup, naleśników, pieczywa i innych typowych ekologicznych finger foods. Na stoisku będzie można obejrzeć wypiek ekologicznego chleba i bułeczek, a także porozmawiać z producentami ekologicznej żywności, którzy opowiedzą o technologii wytwarzania, certyfikacji produktów oraz o tym dlaczego warto spożywać produkty eko.
Krajowa Rada Izb Rolniczych przygotowała liczne konkursy dla dzieci i dorosłych na temat wartości odżywczej mięsa drobiowego. Odwiedzający będą mogli uczestniczyć w pokazie kulinarnym przygotowanym przez Monikę Goździalską, uczestniczkę programu Master Chef, w oparciu o polskie mięso drobiowe. a także poznać smak potraw przygotowanych z drobiu. Czas umilać będzie Zespół Pieśni i Tańca „Golądkowo”.
Krajowa Rada Drobiarstwa − Izba Gospodarcza zaprasza na stoisko promujące spożycie mięsa drobiowego. Coraz więcej osób zwraca uwagę na dobre odżywianie oraz łączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną, sportem, byciem „fit”. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom, zachęcając do spożywania polskiego drobiu, który jest numerem „1” w Europie – zarówno pod względem ilości, jak i jakości produkcji. Drób jest idealnym składnikiem diety dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i dbających o swój wizerunek. Polska produkuje coraz więcej drobiu i odnosi sukcesy eksportowe, dzięki jakości i cenie, a także dzięki systemom kontroli jakości, które są jednymi z najnowocześniejszych w Europie.
Związek Polskie Mięso: zachęcać będzie do spożywania polskiej wieprzowiny w ramach akcji „wrzuć na ruszt WIEPRZOWINĘ”. Na stoisku będzie się można dowiedzieć się dlaczego warto jeść wieprzowinę, jak podawać ją w nietypowy sposób i jak ją prawidłowo grillować. Można będzie także uzyskać informacje na temat wartości odżywczej wieprzowiny oraz skorzystać z poradni dietetycznej. Dla dzieci przygotowano liczne tematyczne zabawy, animacje oraz konkursy z nagrodami. Przygotowane będą degustacje na bazie polskiego mięsa wieprzowego, w tym degustacje z wieprzowiny przygotowanej na grillu.
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego zaprasza najmłodszych na konkursy, gry i zabawy z licznymi nagrodami. Dorośli będą mogli uzyskać informacje o zasadach produkcji wyrobów mięsnych ze znakiem QAFP. Prezentacji towarzyszyć będą degustacje wędlin QAFP.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zaprasza na promocję i degustację produktów z wołowiny kulinarnej z ras mięsnych w ramach akcji „Prawdziwej wołowiny smak”. Kucharze będą przygotowywali na miejscu potrawy z polskiej wołowiny kulinarnej w tym mini hamburgery, informując o zaletach mięsa wołowego w codziennej diecie. Dla odwiedzających stoisko, dostępne będą materiały o zaletach polskiej wołowiny kulinarnej oraz przepisy kulinarne na dania przygotowywane w oparciu o mięso wołowe.
Agencja Rynku Rolnego − na stoisku przewidziano liczne atrakcje dla dzieci. Dzieci odwiedzające stoisko ARR będą mogły wziąć udział w konkursach plastycznych i zręcznościowych, w których przewidziano atrakcyjne nagrody. Dzieci, pod okiem instruktorów, będą mogły także zaprojektować i własnoręcznie namalować niepowtarzalne koszulki, a także będą mogły uczestniczyć w animacjach i zabawach oraz degustować naturalnie tłoczone soki owocowe i warzywne.
Polska Izba Mleka − na tym stoisku odwiedzający dowiedzą się o walorach odżywczych mleka i produktów mlecznych poprzez udział w inspirujących grach, zabawach i konkursach z nagrodami. W programie: malowanie buziek, projektowanie kartonów na mleko oraz zabawy ruchowe.
Atrakcje dla najmłodszych
Na najmłodszych czekać będzie mnóstwo atrakcji, gier, konkursów oraz zabaw – m.in. wystawa zwierząt hodowlanych, dmuchane zjeżdżalnie i baseny z piłeczkami. Chętni będą mogli przyozdobić swoją twarz w dowolny wzór ludowy lub zwierzęcy oraz nauczyć się przyśpiewek, czy też podstawowych kroków tańców ludowych. Na wszystkich czekają liczne nagrody.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/