Zainteresowanie Standardem Certyfikacji Systemów Zarzadzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności „Bez GMO” opracowanym przez Polską Izbę Mleka stale wzrasta. Dzieje się tak, ponieważ produkty oznaczone znakiem PIM „Bez GMO” pozwalają stwierdzić, iż dany produkt w 100% nie zawiera GMO i jest wysokiej jakości. Ponadto oznaczenie produktu znakiem PIM „Bez GMO” wskazuje, że na każdym etapie produkcji wykluczono wykorzystanie GMO.
Standard PIM „Bez GMO” jest pierwszym tak kompleksowym, krajowym zbiorem zasad określającym wymagania w obszarze znakowania produktów wolnych od GMO, definiującym również wymagania dla zakładu mleczarskiego czy gospodarstwa. Standard uwzględnia cały zakres wymagań dla wielu poziomów łańcucha żywnościowego i paszowego (produkcja, handel, transport, magazynowanie). Standard bierze pod uwagę krajowe oraz branżowe wymagania, co powoduje, że jest podzielony na moduły, które są dopasowane do specyfiki działalności danego uczestnika. Jego przewagę stanowi to, że wraz z kolejnymi katalogami wymagań standard obejmie cały łańcuch wytwarzania produktów mleczarskich. Ponadto Standard PIM „Bez GMO” ma na celu zapewnić należytą staranność w obowiązku spełniania wymagań ustawy o znakowaniu „bez GMO”.
Należy pamiętać, iż producenci mają obowiązek zamieszczać informacje jeśli produkt zawiera przynajmniej 0,9% składników zmodyfikowanych genetycznie. Oznakowanie produktów „Bez GMO”, które znacznie różnią się od ich konwencjonalnych odpowiedników, pomaga ostrzegać konsumentów o różnicach w zakresie ich alergenności, wartości odżywczej i toksyczności. Takie podejście do oznakowania odpowiada na podstawowe obawy większości konsumentów, a tym samym chroni zdrowie publiczne przed potencjalnym ryzykiem.
Wszystkie firmy zainteresowane uzyskaniem certyfikatu PIM „Bez GMO” zapraszamy do kontaktu z biurem Polskiej Izby Mleka: nongmo@izbamleka.pl
Źródło: Polska Izba Mleka