W sobotę 4 września 2021 r. w Skalmierzycach odbyło się IV Wielopolskie Święto Soi, którego organizatorem była Wielkopolska Izba Rolnicza i Gospodarstwo Rolne Jana Chlasty.
Patronat nad tym wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Grzegorz Puda wzięło w nim udział wielu przedstawicieli firm oraz instytucji, które działają w obszarze rolnictwa, rolnicy oraz przetwórcy. Projekt realizowany był w ramach partnerstwa z Krajową Siecią Obszarów Wiejskich „Nasze Regionalne Bogactwa Na Stoły – Soja”.
Nad całością wydarzenia czuwał Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej - Piotr Walkowski oraz Wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej - Zbigniew Stajkowski. Konferencję rozpoczął Pan Piotr Walkowski, który powitał wszystkich zebranych i wprowadził w tematykę uprawy soi w Polsce. Następnie gospodarz – Pan Jan Chlasta oprowadził przybyłych po poletkach doświadczalnych i podzielił się swoimi bogatymi doświadczeniami, związanymi z uprawą soi. Uczestnicy wydarzenia mogli podziwiać i zadawać pytania dotyczące upraw, takich odmian soi jak: „Petrina”, „Erica”, „Mayrika” czy „Viola” (łącznie na ponad 15 hektarach uprawianych jest siedemnaście odmian soi).
W trakcie przeglądu plantacji omawiano, między innymi takie zagadnienia jak: rozwój i wzrost się roślin w warunkach polskich, wysokość zawiązywania pierwszych strąków czy termin dojrzewania. Zwrócono uwagę, że tegoroczna pogoda jest sprzyjająca dla tej rośliny i potencjalne plony z pewnością będą wynosić ponad 3,5 t, w zależności od odmiany. W tym roku plony będą dodatkowo opóźnione o około 3 tygodnie. Zauważono bowiem, że na prezentowanych plantacjach najniżej położone strąki mogą pozostać na polu po zbiorze. Wymaga to też bardzo dobrego przygotowania i wyrównania stanowiska pod tę roślinę, przed jej wysiewem. Pan Jan Chlasta zaprezentował również poletko doświadczalne, na którym nie były stosowane żadne środki chwastobójcze, a jedynie mechaniczne usuwanie chwastów poprzez wielokrotne bronowanie.
Uczestnicy spotkania mieli również okazję do degustacji potraw z soi, między innymi zupy przygotowanej na bazie soi przez, Koła Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w konkursie kulinarnym na potrawę z Soi.
Wielkopolska Izba Rolnicza dziękuje wszystkim gościom oraz firmom partnerskim za udział i pomoc w organizacji wydarzenia.
Partnerami wydarzenia byli:
- Saatbau Polska Sp. z o. o.
- Euralis Nasiona Sp. z o. o.
- Prograin Zia Spółka z o. o. oddział Polska
- FarmSaat Polska
- Basf Polska Sp. z o. o.
- ADOB Sp. z o. o.
- Gospodarstwo Badawczo – Rozwojowe NITRAZA dr inż. Robert Cysewski
- Zakład Produkcyjno- Handlowy Agromix Niepłomice
- BIOFOOD S.C. Wałcz
- Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Conslutingowe OBROL Kulczyński Sp. j.
- Agro Efekt Sp. z o. o.
- Suplo Sp. z o. o. Nawozy
- Gmina i Miasto Nowe Skalmierzyce
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Centrum Doradztwa Rolniczego Brwinów Oddział w Poznaniu
- Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
- Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa Oddział Kalisz
- Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu
- Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu
- Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych Zakład Doświadczalny Oceny Odmian w Śremie Wójtostwie
Informacje dotyczące wydajności plonów poszczególnych odmian, rozstrzygania konkursu kulinarnego przekażemy w późniejszych relacjach.
Kaja Walkowska