W dniu 30 czerwca 2022 r. na terenie łowiska Admar w Dąbiu Lubuska Izba Rolnicza, na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych, zorganizowała promocję mięsa drobiowego pod nazwą „ZDROWE DROBIOWE”. Przedsięwzięcie sfinansowane zostało z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Jego głównym celem była popularyzacja spożycia mięsa drobiowego wśród konsumentów.
W trakcie trwania imprezy nie było miejsca na nudę. Piękna pogoda umożliwiała każdemu, kto odwiedził przygotowane stoiska korzystanie z licznych atrakcji.
Dzięki obecności wiceprezesa Zarządu Krajowej Rady Drobiarskiej – Izba Gospodarcza, pana Władysława Piaseckiego, uczestnicy mogli nie tylko otrzymać najnowsze informacje wysłuchując jego wykładu nt. aktualnej sytuacji na rynku drobiowym, ale również zadawać pytania ekspertowi.
Na milusińskich czekały kolorowe warkoczyki, nauka wędkowania, strzelanie z łuku, strzelanie z wiatrówki, watra cukrowa i granita, kolorowanki, balonowe figurki oraz liczne konkurencje sprawnościowe: bieg z jajkiem, szybkie zamiatanie, baloniada, latający kurczak.
Dla dorosłych zorganizowano konkurs sprawnościowy „Bicie piany”, „Latający kurczak” oraz „Bieg z jajkiem”, gdzie po wykazaniu się zręcznością i szybkością na zwycięzców czekały nagrody. Podczas imprezy trwał także konkurs wiedzy polegający na wskazaniu prawidłowych odpowiedzi na pytania dot. drobiu na specjalnie przygotowanych ankietach. Konkurs zakończył się losowaniem atrakcyjnych nagród.
Muzyki nie zabrakło dzięki DJ Miłoszowi, a na „swojską nutę” zagrała Kapela BAJER z Nowej Soli. Dla najmłodszych wystąpił klaun z animacjami.
Dla wszystkich odwiedzających stoiska została przygotowana bezpłatna degustacja z mięsa drobiowego. W bogatym menu każdy znalazł coś dla siebie. Dzieci najczęściej sięgały po rosół i nuggetsy, ale w menu były również: grillowana pierś z kurczaka, sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem czosnkowym, wędliny drobiowe, drobiowe kiełbaski z grilla, kotlety drobiowe, pierś z kaczki podawana na puree z buraków, pałki z kurczaka w sosie BBQ, szaszłyki drobiowe z warzywami, smalec z gęsi, pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym, pierogi z farszem drobiowym, roladki z indyka nadziewane pieczarkami i sałatka gyros.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za przybycie!