Praktyczne szkolenia (tzw. demonstracje) w ramach operacji „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” obejmują szeroki wachlarz produkcji zwierzęcej prowadzonej w systemie rolnictwa ekologicznego. Wśród tematów demonstracji znalazł się temat „Wybrane aspekty zarządzania stadem kóz w kontekście pozyskiwania wysokiej jakości ekologicznych surowców - mleka i mięsa, z wykorzystaniem krzyżowania wielorasowego”. Obiekt demonstracyjny założono w dniu 26 maja 2023 r. w gospodarstwie ekologicznym ”Kozie Frykasy” Państwa Dybowskich w miejscowości Słupiec. Gospodarz posiada 14 ha powierzchni, na której prowadzi hodowlę kóz. Stado podstawowe liczy 60 matek kóz głównie alpejskich, a także trzy kozły rasy burskiej, alpejskiej oraz anglonubijskiej.
Podczas wizyty w gospodarstwie, Pan Maciej zaprezentował uczestnikom szkolenia swoje gospodarstwo oraz produkty, które powstają pod bacznym okiem właścicieli. Kozy żywione są tym co rodzi nadwiślańska ziemia, dzięki czemu produkty pozyskiwane od nich charakteryzują się unikalnym smakiem oraz aromatem. Oczywiście uczestnicy mieli możliwość degustacji różnorodnych serów rzemieślniczych na bazie mleka koziego. Za każdym kęsem każdego z rodzaju sera stała historia jego produkcji przedstawiana przez Panią Katarzynę Dybowską.
Po degustacji przyszedł czas na przedstawienie celu demonstracji, a mianowicie zaprezentowanie wybranych aspektów zarzadzania stadem w taki sposób, aby uzyskiwać surowce najwyższej jakości przy zachowaniu zasad gospodarstwa ekologicznego. Tematyka demonstracji podzielona została na dwie wizyty. Pierwsza wizyta, która miała miejsce w dn. 26.05.2023 r. dotyczyła tematyki bioasekuracji, profilaktyki i leczenia oraz różnych metod planowanego rozpłodu celem osiągnięcia całorocznej podaży mleka, a także wykonana była wstępna kontrola zdrowotności, żywienia i produkcyjności z uwzględnieniem dobowych przyrostów. Druga wizyta przewidziana na czerwiec będzie obejmowała tematykę dotyczącą wypasów, żywienia oraz dobrostanu.
Utworzenie i prowadzenie gospodarstwa ekologicznego zajmującego się chowem i hodowlą kóz jest szansą zagospodarowania niszy produkcyjnej na rynku produktów pochodzenia zwierzęcego, rekultywacji użytków zielonych i gruntów rolnych poprzez wprowadzenie kompleksowych technik ekologicznych, a także promocji obszarów o znikomym przemyśle i niewielkiej intensywnej hodowli, dając możliwość rozwoju agroturystyki.
Państwo Dybowscy jednoznacznie mówią: „Kozy to nasze hobby, pasja i ciężka praca”.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/