Ruszyła kampania cukrownicza w fabrykach Grupy Pfeifer& Langen. Rolnicy się cieszą - w ich plonach znówmogą paść rekordy.
Ubiegły rok, jeśli chodzi o plonowanie buraka cukrowego, był przedstawiamy jako bardzo dobry. Specjaliści stwierdzają, że ten będzie jeszcze lepszy. Zatem można go śmiało określić wyśmienitym. - Pogoda była korzystna dla wszystkich roślin okopowych, a zwłaszcza buraka cukrowego - zaznacza Mieczysław Łepkowski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Dodaje, że sierpniowe wysokie temperatury przyczyniły się niewątpliwie do znacznej polaryzacji cukru. - Gdyby we wrześniu ciepło się utrzymało, to można spodziewać się rekordowych plonów korzeni buraka cukrowego. Polaryzacja w tamtym roku była w granicach 18%. W tym roku możne być też na tym poziomie - stwierdza. Tegoroczna wydajność szacowana jest na poziomie 60 ton z hektara. Mieczysław Łepkowski przypomina, iż pewne niechciane „zamieszania” na polach mogły spowodować choroby bądź szkodniki. Ale z tym zawsze trzeba się liczyć. - Jeśli roślina nie jest chroniona, nie utrzyma się.
W maju i czerwcu plantatorzy musieli podjąć walkę z mszycami, potem pojawił się płaszczyniec burakowy i choroba: chwościk buraka - informuje. Dodaje jednak, że odpowiednie zabiegi niwelują kłopoty. - Plantatorzy bardzo dobrze o tym wiedzą. Teraz burakami nie zajmuje się przeciętny rolnik, a osoba, która się w tym już specjalizuje i ma kilka hektarów tej rośliny - mówi. Plony na wysokim poziomie szacuje także Adam Puślecki, doradca LIZ (Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego), działający na terenie Gostynia, Piasków i Rydzyny. - Bardzo dobrze to widzimy, nawet jeśli chodzi o próby, które pobieramy na plon i cukier - informuje. Według jego ustaleń, zawartość cukru w korzeniu pod koniec sierpnia średnio wynosiła 16%, natomiast do zbiorów może wzrosnąć do 18%. - A może i więcej. Wszystko będzie zależało od pogody - mówi doradca nie wykluczając jeszcze lepszej jakości plonów.
W związku z wyjątkowym uro- Ruszyła kampania cukrownicza w fabrykach Grupy Pfeifer& Langen. Rolnicy się cieszą - w ich plonach znów mogą paść rekordy. dzajem, kampania cukrownicza ruszyła w Wielkopolsce wcześniej, niż w poprzednich kilku latach. - Pierwszy skup miał miejsce 3 września, a przerób rozpoczął się od 5 września. To jest pewna nowość, bo z reguły rozpoczynaliśmy kampanię 15 września. Fakt jest taki, że buraki w tym roku są bardzo dorodne i dojrzałe. Warunki do siewu też były sprzyjające. W związku z tym masa buraków będzie większa do przerobu, dlatego kampania może potrwać do 15 stycznia - tłumaczy Krzysztof Jachimowski, prezes zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Lesznie.
Rolnicy współpracujący z Grupą Pfeifer&Langen są zadowoleni z ceny surowca. Jak stwierdzają członkowie zarządu związku plantatorów, warunki ekonomiczne, jakie udało im się wynegocjować z cukrownikami, są najlepsze w kraju. - Cena jest zdecydowanie najwyższa - przekonuje Krzysztof Jachimowski. Podobnie jak w poprzednim roku, również i w tym, plantatorzy mieli dwie opcje do wyboru, jeśli chodzi o zapłatę za buraki kwotowe: tzw. płatność gwarantowaną lub podział nadwyżki. Pierwsza forma została zaproponowana przez płatnika. Zgodnie z nią, rolnik otrzymuje należność od razu i szybko może sobie wyliczyć, jaka szacunkowa kwota będzie mu przysługiwać. Do jej naliczania brany jest pod uwagę średni kurs euro z września.
Gdybyśmy przyjęli, że za jeden euro średnio otrzymamy 4,01 zł, to za tonę buraków kwotowych uzyskamy w sumie 145 zł. Sprawa związana z podziałem nadwyżki już jest bardziej skomplikowana i wymaga od sprzedającego większej cierpliwości, ale jak się okazuje, bardziej się opłaca. Warto wspomnieć, że ten sposób rozliczania się z rolnikiem nie zaproponował bynajmniej producent cukru. Wynika on z rozporządzenia ministra rolnictwa i został przypieczętowany regionalnym porozumieniem branżowym. Rolnik, który zdecyduje się na tę formę zapłaty otrzymuje od razu 120 zł za tonę buraków. Do tego przysługuje mu połowa z podziału nadwyżki ze sprzedaży cukru. Nadwyżka ta powstaje w momencie, gdy przez rok gospodarczy cukier zostaje sprzedany powyżej tzw. ceny referencyjnej. Rozliczenie cukrownika z rolnikiem następuje po danym roku gospodarczym. A więc, jeśli chodzi o kampanię 2012/2013, będzie to miało miejsce dopiero w listopadzie 2013 roku. Z pewnością rolnicy, którzy w ubiegłym roku zaryzykowali i wybrali drugą opcję, w sumie na burakach zarobią więcej. - Cukier był drogi. Biorąc pod uwagę 11 miesięcy można stwierdzić, że kwota ta wyniesie około 60-70 zł za tonę buraka.
Dlatego, dla tych, którzy wybrali opcję podziału nadwyżki, cena będzie oscylować w granicach 180-190 zł/t - mówi Krzysztof Kasprzak, dyrektor biura Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Lesznie. Zdaniem Krzysztofa Jachimowskiego ten sposób naliczania opłat jest najbardziej sprawiedliwy. - Dlatego, że producent cukru wraz z plantatorem równo się dzielą zyskami ze sprzedaży towaru. Jak jest cukier drogi, to buraki są drogie. Jeśli by staniał, to wówczas zyski dla rolników są mniejsze - tłumaczy. Mimo to nadal większość jest bardziej przekonana do opcji „pieniądze od razu”. - 1/3 plantatorów wybrała podział nadwyżki, a 2/3 kwotę gwarantowaną - podaje Andrzej Kubiak, prezes Regionalnego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Gostyniu. Grupa Pfeifer&Langen z pewnością chciałaby, aby jak najwięcej rolników wybierało formę zapłaty zaproponowaną przez nią, a więc „pieniądze od razu”. Aby ich zachęcić do pozostania przy tej formie, cukrownik zaoferował dodatkową płatność do buraków z poprzedniej kampanii - 20 zł za tonę. - Ten rok, jeśli chodzi o sprzedaż cukru, był bardzo dobry i producent zdecydował się na dołożenie dodatkowej kwoty. Gdyby tego nie zrobił, powstałaby bardzo duża różnica między dwiema formami płatności - stwierdza dyrektor Kasprzak. Kwota, która będzie przysługiwać rolnikom za buraki pozakwotowe wynosi 75 zł za tonę.
Szacunek KZPBC plonów i zbioru buraków cukrowych oraz produkcji cukru w kampanii 2012/13 w Polsce
Powierzchnia zasiewów 196 tys. ha
Plon korzeni ok. 60 t/ha
Polaryzacja 17,5%-18%
Globalny zbiór buraków cukrowych 11 760 000 t
Globalna produkcja cukru buraczanego 1850-1900 tys. t
Dorota Jańczak