Negocjacje nt. zniesienia ograniczeń w handlu wieprzowiną wciąż trwają
Uprzejmie informujemy, że w dniach 17 – 19 czerwca 2012 r. w Auckland w Nowej Zelandii odbędzie się wystawa handlowa Fine Food New Zealand 2012. Pierwsza edycja targów w 2010 roku zakończyła się dużym sukcesem, przynosząc 11,6 mln NZD zysku dla sprzedawców oraz zdobywając prestiżowe nagrody.
Ambasada RP w Wellington zachęca polskich przedsiębiorców z branży żywnościowej, zainteresowanych rynkiem nowozelandzkim, do wzięcia udziału w targach Fine Food, w tym szczególnie producentów i eksporterów towarów:
- piekarniczych,
- mięsnych (mięso, wędliny),
- cukierniczych (słodycze, lody),
- mleczarskich,
- przypraw,
- napojów (soki, alkohole),
Do udziału w targach zaproszeni są także producenci opakowań oraz urządzeń stosowanych w sektorze żywnościowym i obsłudze tego sektora, jak również przedstawiciele sprzedaży detalicznej w ww. branżach.
Szczegółowe informacje nt. wystawy Fine Food New Zealand 2012 znajdują się na stronie internetowej www.finefoodnz.co.nz
Przedsiębiorcy zainteresowani wykupieniem powierzchni wystawienniczej podczas Fine Food New Zealand 2012 proszeni są o kontakt bezpośredni z przedstawicielem firmy North Port Events - organizatorem wydarzenia:
Gail Lorigan
Exhibiton Sales Manager
+64 9 376 4603
gail@finefoodnz.co.nz
Zgłoszenia udziału w targach prosimy przesyłać na adres mailowy Ambasady RP w Wellington wellington.amb.sekretariat@msz.gov.pl
oraz do wiadomości Agencji Rynku Rolnego eksporter@arr.gov.pl .
Negocjacje nt. zniesienia ograniczeń w handlu wieprzowiną:
Z informacji przekazanych przez Ambasadę RP w Wellington wynika, że w Nowej Zelandii wciąż trwają negocjacje nt. zniesienia ograniczeń w handlu wieprzowiną. Wydana w kwietniu 2011 roku, przez NZ Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa (MAF), zgoda na import świeżej wieprzowiny z krajów UE została oddana do decyzji sądu przez grupę miejscowych producentów mięsa wieprzowego. Dalsze informacje dotyczące postępów w sprawie są spodziewane w ciągu najbliższych miesięcy. Na dzień dzisiejszy możliwy jest jednak wwóz przetworzonych części wieprzowych. Dokładne informacje na temat istniejących możliwości importowych znajdują się na stronie internetowej Biosecurity NZ:
http://www.biosecurity.govt.nz/ihs/pig-meat-from-canada-eu-mexico-usa.htm oraz
http://www.biosecurity.govt.nz/imports/animals/standards/meaporic.eu.htm
Źródło Agencja Rynku Rolnego http://arr.gov.pl/