W dniu 28 października 2014 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem o sygnaturze VI SA/Wa 2028/14, oddalił skargę jednego z producentów, dotyczącą stosowania określenia Wiejskie Pyszności w odniesieniu do produktów zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe.
Dotychczas, Główny Inspektor JHARS kwestionował tego typu oświadczenia na produktach zawierających w swoim składzie dodatki do żywności stojąc na stanowisku, iż oznakowanie takie wprowadza konsumenta w błąd, sugerując specjalne właściwości środków spożywczych.
Jak zaznaczył w uzasadnieniu wyroku WSA: określenie „wiejski” sugeruje, iż produkty zostały wyprodukowane przy użyciu tradycyjnych składników stosowanych do tego typu wyrobów. W związku z tym odznaczają się walorami smakowymi charakterystycznymi dla produktów wytwarzanych w wiejski prosty sposób bez użycia białka sojowego, białka wieprzowego i dozwolonych substancji dodatkowych (…). Ponadto wiejskie produkty cechowało wędzenie a nie dodatek aromatu dymu wędzarniczego. Pojęcie „wiejski” odnosi się do szeregu cech charakteryzujących produkcję, w której nie stosuje się dozwolonych substancji dodatkowych w celu uzyskania określonego rodzaju wędlin odznaczających się ustalonym przez producenta smakiem, wyglądem i składem.
Tym samym WSA potwierdził stanowisko Głównego Inspektora JHARS, zgodnie
z którym określenie „wiejski” w przypadku produktów zawierających substancje dodatkowe stanowi naruszenie prawa żywnościowego.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl