Porejestrowe doświadczenia ekologiczne dla województwa mazowieckiego są realizowane: w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Grabowie n/Wisłą ( IUNG-PIB w Puławach), a prowadzone są przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu oraz podobne doświadczenia z odmianami pszenżyta ozimego i jęczmienia jarego w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin- PIB w Radzikowie.
W doświadczeniach badane są odmiany dostępne w doborze Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego dla woj. mazowieckiego. W sezonie 2021/2022r. przeprowadzono doświadczenia z: 12 odmianami owsa, 25 odmianami jęczmienia jarego, 21 odmianami żyta ozimego i 15 odmianami pszenżyta ozimego.
W RZD w Grabowie n/Wisłą doświadczenia prowadzone były na glebie brunatnej, klasy – IVb, o zasobności: - pH – 5,6 ; 9,6 mg/100g P2O2, 11,4 mg/100g K2O i 8,2 mg/100g Mg. Przedplonem dla zbóż jarych i ozimych w tym okresie były trawy z koniczyną czerwoną. Doświadczenia prowadzono w 3 powtórzeniach dla jęczmienia jarego i owsa oraz w 4 powtórzeniach dla zbóż ozimych, na jednym poziomie agrotechnicznym – metodami ekologicznymi. Nie stosowano środków ochrony roślin i nawożenia mineralnego, natomiast był zastosowany obornik bydlęcy w dawce ok.12 t/ha. W uprawie były stosowane typowe zabiegi typu: orka zimowa, orka siewna, bronowanie, agregatownie, siew, bronowanie posiewne, oraz 2 krotne bronowanie odchwaszczające. W IHAR w Radzikowie również w podobny sposób prowadzono doświadczenia, ale na glebie klasy IIIb. W poniższych tabelach są przedstawione wyniki z prowadzonych doświadczeń, oprócz 2021roku, ponieważ wszystkie doświadczenia w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Grabowie n/Wisłą zostały zniszczone zbyt dużym gradobiciem.
Do pobrania:
Pełna treść artykułu (pdf,484KB)
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/