Wielkopolski Rolnik Roku to konkurs od 24 lat organizowany przez samorząd województwa wielkopolskiego. Jest to wspaniała okazja, by nagrodzić najlepszych gospodarzy, a jednocześnie promować dobre praktyki rolnicze, zachęcić innych do „równania do lepszych” i podziękować rolnikom za ich codzienną pracę i zaangażowanie na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego naszego kraju.
Uroczyste podsumowanie Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2024 odbyło się w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w niedzielę 30 marca 2025 roku. W tegorocznym wydarzeniu uczestniczyła szeroka reprezentacja Wielkopolskiej Izby Rolniczej, z Prezesem Mieczysławem Robertem Łuczakiem na czele. Jako WIR wystawiliśmy również swoje stoisko informacyjno-promocyjne, które cieszyło się dużym zainteresowaniem uczestników Gali.
W tym roku, z racji wyrównanej rywalizacji, aż 22 gospodarstwa ze wszystkich 49 ocenianych przez Kapitułę zostały nominowane w Konkursie Wielkopolski Rolnik Roku 2024! Alfabetycznie były to następujące osoby:
- Dariusz Gąszczak - Łęka Opatowska, gmina Łęka Opatowska.
Prowadzi gospodarstwo o powierzchni 103 ha, o kierunku produkcji roślinnej obejmujące uprawę buraków cukrowych, rzepaku, kukurydzy, zbóż ozimych oraz produkcje zwierzęcą obejmująca chów i hodowlę zwierząt oraz produkcję mleka.Gospodarstwo to również specjalizuje się w produkcji mleka, a stado liczy 100 krów mlecznych, od których uzyskuje się średnio 12 000 litrów mleka od krowy. W roku 2023 została oddana do użytku nowa w pełni zautomatyzowana obora, w której do utrzymania porządku i czystości wykorzystywany jest automatyczny robot sprzątający. W gospodarstwie znajduje się także automatyczna hala udojowa, umożliwiającej wydojenie jednocześnie 20 krów. Budynki są w dobrym stanie technicznym i dostosowane są do skali i intensywności produkcji. Gospodarstwo jest wyposażone w komplet maszyn do uprawy i zbioru roślin. Rozpoczęto także budowę silosów, których wykorzystanie ograniczy zużycie folii rolniczej przy przygotowaniu paszy. Ponadto w ramach dbania o środowisko, zapotrzebowanie na prąd w gospodarstwie w większości pokrywane jest dzięki wykorzystaniu własnej instalacji fotowoltaicznej.
- Weronika i Hubert Grzelka – Gorzyczki, gmina Czempiń.
Państwo Weronika i Hubert Grzelka prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 34 ha ukierunkowane na produkcję sadowniczą i zwierzęcą.
Państwo Weronika i Hubert Grzelka od 2011 roku prowadzą wielopokoleniowe rodzinne gospodarstwo rolne ukierunkowane na produkcję sadowniczą i zwierzęcą. Gospodarstwo w ramach prowadzonej hodowli bydła mięsnego w cyklu otwartym w ciągu roku sprzedaje ponad 30 sztuk opasów. W ramach produkcji roślinnej uprawiane są zboża i burak cukrowy. Ważną gałęź działalności gospodarstwa stanowi dwuhektarowy sad czereśniowy pod osłonami. Dzięki inwestycji w konstrukcję zabezpieczającą przed deszczem, niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, ptakami i insektami, państwo Grzelka produkują owoce wysokiej jakości, odpowiadające zapotrzebowaniu konsumentów. W sadzie wykorzystywane jest nawadnianie kropelkowe, co w połączeniu z osłonami pozwala opóźnić zbiór i uzyskać lepszą cenę. W ramach współpracy z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu gospodarstwo Pani Weroniki i Pana Huberta stanowi gospodarstwo demonstracyjne.
- Jan Jerczyński – Trzebień, gmina Łęka Opatowska.
Powierzchnia gospodarstwa wynosi 112 ha, a kierunek produkcji to produkcja roślinna obejmująca uprawę zbóż, rzepaku i kukurydzy oraz produkcja trzody chlewnej.
Gospodarstwo to prowadzone jest wspólnie z synem. Nieustannie jest rozwijane i modernizowane, wprowadzane są nowoczesne technologie oraz powiększany jest areał ziemi oraz inwestuje się w nim nowy sprzęt rolniczy. W gospodarstwie znajduje się w pełni zautomatyzowana chlewnia, mogąca pomieścić ponad 1000 sztuk tuczników. W swoim gospodarstwie Pan Jerczyński w swoim gospodartwie wykorzystuje elementy zintegrowanej ochrony roślin takie jak: stosowanie właściwego następstwa roślin, dobór do uprawy gatunków i odmian roślin odpornych na choroby i szkodniki oraz przestrzeganie optymalnych terminów agrotechnicznych. Nawozy mineralne i naturalne w gospodarstwie Państwa Jerczyńskich stosuje się i przechowuje zgodnie z regulacjami, tak aby nie powodowały zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt czy środowiska naturalnego. Pan Jan cyklicznie uczestniczy w szkoleniach i wykładach dotyczących działań na rzecz ochrony środowiska.
- Krystian Jeżewski – Chlewo, gmina Grabów nad Prosną.
Wielkość gospodarstwa to 40 ha, które jest ukierunkowane na produkcję roślinną obejmującą uprawę ziemniaków, kukurydzy, żyta, pszenżyta z głównym przeznaczeniem na paszę wykorzystywaną do produkcji trzody chlewnej w liczbie 4000 tuczników rocznie.
Pan Krystian przejął od rodziców gospodarstwo rodzinne w 2019 r. Znaczna część plonów z 40 hektarowego gospodarstwa przeznaczana jest na cele paszowe. Dzięki nowoczesnej infrastrukturze magazynowej przechowywana w gospodarstwie pasza zachowuje świeżość i wysoką jakość przez cały rok. Łącznie waga sprzedawanych w ciągu roku tuczników wynosi ponad 520 ton. Gospodarstwo posiada nowoczesny park maszynowy umożliwiający precyzyjne i zoptymalizowane przeprowadzenie procesu sadzenia i siewu roślin. Dzięki inwestycjom w odnawialne źródła energii, automatyzację i robotykę gospodarstwo produkuje żywność w sposób efektywny i ekologiczny.
- Michał Jęśkowiak – Radomyśl, gmina Wijewo.
Powierzchnia gospodarstwa wynosi 18 ha, a kierunek produkcji to produkcja zwierzęca obejmująca chów brojlerów kurzych oraz produkcja roślinna obejmująca gatunki takie jak: pszenżyto, żyto ozime i pszenica ozima.
Pan Michał od momentu przejęcia gospodarstwa od ojca sukcesywnie je rozwija skupiając się na utrzymaniu i budowaniu jakości oraz marki oferowanych produktów, na którą pracowały poprzednie dwa pokolenia. Produkcja stanowiąca główny kierunek działalności gospodarstwa obejmuje chów brojlerów kurzych. Gospodarstwo dysponuje sześcioma budynkami, w których jednorazowa produkcja to 270 tys. sztuk. Produkcja prowadzona jest w zgodzie z wymogami ochrony środowiska naturalnego i z wykorzystaniem najnowszych technologii – w kurnikach zastosowano m.in. ogrzewanie podłogowe oraz system schładzania Pad cooling.
- Tadeusz Jokiel – Wroniawy, gmina Wolsztyn.
Gospodarstwo prowadzi produkcję drobiarską polegająca na hodowli kur niosek na jaja konsumpcyjne. Wielkość gospodarstwa to 10 ha.
Pan Tadeusz związany jest z pracą na gospodarstwie od najmłodszych lat. Jako założyciel i prezes fermy drobiu wraz z rodziną zajmuje się hurtową sprzedażą jaj konsumpcyjnych, profesjonalnym pakowaniem i dystrybucją produktów oraz odchowem kur niosek. W ofercie znajdują się jajka pakowane za pomocą specjalistycznych maszyn na terenie gospodarstwa, przez które przewija się miesięcznie 30 milionów jaj. Pan Tadeusz nieustannie modernizuje i rozwija swoją działalność, planując wzrost produkcji do 100 milionów jaj miesięcznie m.in. poprzez budowę dwóch nowoczesnych odchowalni i kurników. Planowane jest także przejście wyłącznie na chów w systemie wolierowym, w którym obecnie prowadzone są już 2 kurniki. Gospodarstwo zatrudnia aktualnie niemal 40 osób, posiada nowoczesne maszyny do sortowania, pakowania oraz specjalistyczne samochody chłodnie, co w połączeniu z dbałością o dobrostan zwierząt przekłada się na wysoką jakość oferowanych produktów. Produkowane jaja oferowane są do sprzedaży zarówno w Polsce jak i na terenie krajów Unii Europejskiej.
- Anna Karbowa i Michał Karbowy – Smulsko, gmina Przykona.
Wielkość gospodarstwa wynosi 60 ha. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji roślinnej obejmującej m.in. uprawę zbóż, łubinu i kukurydzy oraz produkcja zwierzęca obejmująca chów i hodowlę kaczek.
Państwo Anna i Michał Karbowi, prowadzą gospodarstwo przejęte blisko 20 lat temu od rodziców. Rozwijają je z dużą pasją i zaangażowaniem nieustannie powiększając powierzchnię użytków rolnych i rozbudowując park maszynowy. Od 10 lat specjalizują się w produkcji drobiu rzeźnego polegającej na chowie i hodowli kaczek. Gospodarstwo jest samowystarczalne. Pani Anna i Pan Michał większość prac w gospodarstwie wykonują samodzielnie z pomocą synów, którzy bardzo chętnie angażują się w codzienną pracę.
Gospodarstwo wyposażone jest w dostosowany do potrzeb produkcji, nowoczesny park maszynowy, zawierający m.in. kombajn zbożowy Class oraz ciągniki rolnicze John Deere i New Holand. W ramach działań na rzecz ochrony środowiska w gospodarstwie zainstalowane są panele fotowoltaiczne oraz kolektory słoneczne na budynkach mieszkalnych i gospodarczych, a gospodarze szczególną uwagę zwracają na to by maszyny i urządzenia spełniały wszystkie normy ochrony środowiska.
- Agnieszka i Karol Kasprzak – Moskurnia, gmina Koźminek.
Wielkość gospodarstwa państwa Kasprzaków wynosi 100 ha. W gospodarstwie prowadzona jest produkcja mleczna o wielkości ok. 1 630 000 litrów rocznie i produkcja roślinna – uprawa kukurydzy i traw.
Gospodarstwo Państwa Kasprzaków liczy obecnie 150 sztuk bydła mlecznego. Dzięki starannej selekcji genetycznej oraz dbałości o dobrostan zwierząt średnia roczna wydajność mleczna w stadzie wynosi 11 800 litrów rocznie na krowę. Produkowane w gospodarstwie mleko charakteryzuje się także wysoką zawartością białka, tłuszczu i kazeiny, co czyni je szczególnie cenionym przez lokalne mleczarnie.
W gospodarstwie państwa Kasprzaków znajduje się hala udojowa, a wprowadzenie automatyzacji oraz systemów żywienia zapewnia optymalne warunki dla zwierząt, co przekłada się na ich zdrowie i wydajność. Właściciele gospodarstwa wykazują dużą troskę o środowisko naturalne. Stosują oni ekologiczne metody nawożenia i ochrony roślin, dbając o minimalizację wpływu na środowisko naturalne. Ograniczają oni także stosowanie antybiotyków u krów mlecznych do minimum.
- Edyta i Piotr Król – Rajsko, gmina Opatówek, powiat kaliski
W gospodarstwie o powierzchni 5 ha prowadzona jest produkcja ogrodnicza polegająca na produkcji pomidorów szklarniowych.
Państwo Edyta i Piotr Król od lat prowadzą Gospodarstwo Ogrodnicze „Pomidory Król” specjalizujące się w uprawie pomidorów i ziół. W gospodarstwie uprawiane jest kilkanaście odmian pomidorów z przeznaczeniem głównie dla indywidualnych konsumentów, którzy w szczególności doceniają walory smakowe oferowanych produktów. Gospodarstwo wyróżnia się na tle gospodarstw o podobnym profilu dzięki intensywnej działalności edukacyjnej, promocji w mediach swojej marki, współpracy z restauracjami oraz oferowaniu swoich produktów we własnym sklepiku, którego głównym celem jest skrócenie łańcucha dostaw.
Do uprawy w gospodarstwie wykorzystywane są technologie takie jak sterowane komputerowo kurtyny cieniujące oraz nawadnianie. Państwo Król duże znaczenie przykładają do działań na rzecz ochrony środowiska m. in. poprzez stosowanie do uprawy biodegradowalnych mat kokosowych, stosowanie ochrony biologicznej zamiast oprysków chemicznych, czy wykorzystanie przy zapylaniu pomidorów trzmieli zamiast stosowania zapylania chemicznego.
- Beata i Marcin Majnert – Boguszyn, gmina Nowe Miasto nad Wartą.
Hodowla drobiu rzeźnego brojlerów kurzych oraz produkcja roślinna polegająca na uprawi zbóż i kukurydza prowadzona jest w gospodarstwie o powierzchni 22 ha.
Państwo Beata i Marcin Majnert prowadzą gospodarstwo o powierzchni 22 ha położone w miejscowości Boguszyn w gminie Nowe Miasto nad Wartą w powiecie średzkim. Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli drobiu rzeźnego brojlerów kurzych. Spełniając najwyższe standardy dotyczące ochrony środowiska, wraz z zachowaniem właściwego dobrostanu zwierząt, Państwo Majnert w ciągu roku produkują blisko 1 800 000 sztuk brojerów. W ramach działań na rzecz ochrony środowiska prace polowe w gospodarstwie prowadzone są w systemie bezorkowym. Do zakresu działalności gospodarstwa i stosowanych systemów uprawy i produkcji dobrany jest odpowiedni park maszynowy, na który składa się m.in. ciągnik rolniczy z maszynami towarzyszącymi i ładowarka teleskopowa.
- Artur Molski – Fabianów, gmina Dobrzyca.
W siedemdziesięciohektarowym gospodarstwie prowadzona jest produkcja roślinna obejmująca uprawę zbóż i buraków cukrowych oraz produkcja trzody chlewnej.
Pan Artur w 2009 roku przejął niewielkie gospodarstwo po dziadku. Od tego czasu pięciokrotnie powiększył jego powierzchnię i rozpoczął od zera produkcję zwierzęcą. Aktualnie gospodarstwo sprzedaje w ciągu roku około 4000 tuczników i 4000 prosiąt. Trzoda karmiona jest wyprodukowanymi zbożami i paszami mieszanymi w gospodarstwie.
W ramach działań na rzecz ochrony środowiska w gospodarstwie uprawy prowadzone są w systemie bezorkowym, wysiewa się poplony i stosuje się doglebowe urządzenia do aplikacji gnojowicy. Gospodarstwo wyposażone jest w dostosowany do potrzeb produkcji nowoczesny park maszynowy.
- Jarosław Niedziela – Rokutów, gmina Pleszew.
W gospodarstwie powierzchni 63 ha prowadzona jest produkcja roślinna obejmująca zboża, ziemniaki, łubin, kukurydza na kiszonkę, łąki oraz produkcja zwierzęca – bydło mleczne, rzeźne i trzoda chlewna.
Pan Jarosław wraz z żoną prowadzą wielopokoleniowe rodzinne gospodarstwo rolne, które od momentu przejęcia powiększyli blisko dwukrotnie, wprowadzając innowacyjne rozwiązania. Gospodarstwo charakteryzuje się tradycyjną wielokierunkową produkcją roślinno – zwierzęcą. W gospodarstwie prowadzona jest hodowla bydła mlecznego i rzeźnego oraz trzody chlewnej, w zakresie produkcji której wprowadzony jest System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Gospodarstwo posiada nowoczesną przechowalnie do ziemniaków oraz szeroki park maszynowy, na który składa się m.in. kombajn zbożowy Class, ciągniki rolnicze i uprawowe maszyny towarzyszące. W ramach działań na rzecz ochrony środowiska w gospodarstwie wykorzystywana jest instalacja fotowoltaiczna i pompa ciepła do ogrzewania.
- Jarosław Nowak – Zalesie Wielkie, gmina Kobylin,
Wielkość gospodarstwa wynosi 23 ha. Produkcja ukierunkowana jest na produkcja zwierzęcą obejmująca bydło mleczne oraz roślina ukierunkowana na produkcję kiszonki z kukurydzy, lucerny i użytków zielonych.
Pan Jarosław Nowak przejął od rodziców gospodarstwo w 2003 roku. Od tego czasu powiększył areał upraw oraz przeprowadził szereg modernizacji wraz z wybudowaniem nowoczesnej obory wyposażonej m.in. w halę udojową typu „rybia ość”. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mleka i liczy 60 krów mlecznych. Państwo Jarosław i Beata uzyskują wysokie wskaźniki produkcji dzięki wiedzy i doświadczeniu, w oparciu o gospodarkę przyjazną środowisku, kładąc nacisk na utrzymanie dobrostanu zwierząt. W efekcie Państwo Nowak zostali nagradzani za produkcję mleka o bardzo dobrej jakości.
W ramach działań mających na celu ochronę środowiska naturalnego w gospodarstwie realizowany jest program rolnośrodowiskowy, nawożenie oparte jest o plan nawozowy, ewidencja zabiegów stosowania środków ochrony roślin jest prowadzona na bieżąco, a gospodarstwo wyposażone jest w panele fotowoltaiczne z instalacją o mocy 30 kW.
- Agnieszka i Leszek Piętka – Błonice, gmina Rzgów.
Wielkość gospodarstwa: 70 ha
Kierunek produkcji: produkcja roślinna oraz zwierzęca produkcja towarowa brojlera kurzego.
Państwo Piętka prowadzą gospodarstwo od 1999 roku. W trakcie swojej działalności powiększyli powierzchnię upraw z 18 do 70 ha oraz wyspecjalizowali się w kierunku produkcji mięsa drobiowego. W chwili obecnej produkują 240 tys. sztuk brojlerów rocznie. Gospodarstwo wyposażone jest w zautomatyzowaną linię zadawania pasz i wody oraz w automatyczny system zapewniający odpowiednią wentylację, wilgotność i temperaturę tworząc w kurnikach właściwy mikroklimat. Wprowadzony został także innowacyjny program hodowli brojlera bez antybiotyków.
- Agnieszka i Tomasz Pradelscy – Siernicze Małe, gmina Ostrowite.
W gospodarstwie o powierzchni 165 ha dominuje produkcja roślinna obejmująca uprawę rzepaku, zbóż, kukurydzy, buraki cukrowe.
Państwo Agnieszka i Tomasz Pradelscy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 165 ha ukierunkowane na produkcję roślinną. Główne uprawy stanowią rzepak i pszenica oraz jęczmień, buraki cukrowe i kukurydza na ziarno. W gospodarstwie wysiewa się poplony ścierniskowe i ozime. Nawożenie prowadzone jest w oparciu o analizy glebowe, z wykorzystaniem maszyn wyposażonych w systemy rolnictwa precyzyjnego, co przyczynia się do zwiększenia efektywności i ochrony środowiska. Posiadany nowoczesny park maszynowy, na który składa się m.in. wydajny kombajn zbożowy i 4 ciągniki John Deere wyposażone m.in. w systemy prowadzenia równoległego w technologii GPS wraz z siewnikami i innymi maszynami niezbędnymi do prowadzenia produkcji roślinnej, umożliwiają wykonywanie zabiegów agrotechnicznych w gospodarstwie w optymalnych terminach.
Od wielu lat w gospodarstwie odbywają się praktyki uczniów szkół rolniczych, spotkania i szkolenia polowe z okolicznymi rolnikami i firmami obsługującymi rolnictwo. Gospodarstwo należy także do sieci gospodarstw demonstracyjnych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, ściśle współpracując z nim w zakresie innowacyjnych technologii i rozwiązań uprawowych oraz wdrażania nowych odmian roślin.
- Grzegorz Sękowski – Biskupice Wlkp., gmina Pobiedziska,
Powierzchnia gospodarstwa wynosi 110 ha, w którym prowadzona jest produkcja ogrodnicza obejmująca szkółkarstwo sadownicze.
„Szkółki & Sady Sękowscy” w Biskupicach to wyjątkowe w skali regionu gospodarstwo szkółkarskie, łączące produkcję drzewek sadowniczych z działalnością pensjonatu otoczonego parkiem botanicznym, tworzącym kompleks rekreacyjny „Siedem Drzew”. Pan Grzegorz Sękowski z pozycji małego producenta wprowadził swoje gospodarstwo szkółkarskie do grona 10-ciu największych szkółek sadowniczych w Polsce. Na szczególną uwagę zasługują działania mające na celu ocalenie bogactwa starych, historycznych odmian jabłoni, przy jednoczesnym prowadzeniu szerokiej i ciekawej odmianowo szkółki z bogatą ofertą grusz, czereśni i śliw. Gospodarstwo posiada ogromną ofertę odmianowo-podkładową, na którą składa się ponad 300 pozycji. W szkółce posadzono kolekcję roślin sadowniczych, w której klient może obserwować owocowanie i inne cechy nieomal wszystkich odmian, jakie są w ofercie gospodarstwa. Na uwagę zasługuje także specjalna oferta kierowana do właścicieli sadów ekologicznych. Gospodarstwo „Szkółki & Sady Sękowscy” otrzymało Złoty Medal Krajowej Wystawy Ogrodniczej w Poznaniu.
- Sławomir Studziński – Jadwigów, gmina Nowe Miasto Nad Wartą,
Prowadzenie pasieki towarowej to główny kierunek produkcji w jednohektarowym gospodarstwie. Pan Sławomir wraz z żoną Izabellą prowadzi pasiekę towarową składającą się z 280 rodzin. Pasieka ma charakter wędrowny i dzięki współpracy z rolnikami posiadającymi wartościowe pożytki pszczele z powiatów jarocińskiego, wrzesińskiego oraz średzkiego, uzyskuje wysoką wydajność oscylującą w granicach 40 kg miodu uzyskiwanego od jednej rodziny pszczelej. W ramach prowadzonej działalności Pan Sławomir prowadzi zajęcia promocyjne i edukacyjne w zakresie pszczelarstwa. W tym celu wykorzystuje m.in. ule pokazowe umożliwiające zapoznanie się z strukturą rodziny pszczelej.
- Aneta i Błażej Szczecińscy – Królików Czwarty, gmina Grodziec.
Uprawa grzybów boczniaków to wiodący kierunek produkcji w gospodarstwie o powierzchni 36 ha.
Gospodarstwo Państwa Anety i Błażeja Szczecińskich specjalizuje się w produkcji boczniaków. Produkcja odbywa się w 18 tunelach o łącznej powierzchni niemal 1900 m2. W gospodarstwie produkowane jest łącznie 100 ton grzybów rocznie. Zboża uprawiane w gospodarstwie przeznaczone są na własne potrzeby w celu wytworzenia ciepła z wykorzystaniem pieca na biomasę do ogrzewania tuneli z boczniakami.
Państwo Szczecińscy, od momentu przejęcia ponad 20 lat temu gospodarstwa, systematycznie je rozbudowują i unowocześniają. Zakupione zostały nowe maszyn i urządzenia rolnicze. W ramach ochrony środowiska w gospodarstwie zastosowanie znajdują przydomowe oczyszczalnie ścieków, gospodarstwo posiada instalację fotowoltaiczną o mocy 40 kW, a budynki i tunele ogrzewane są nowoczesnym piecem na biomasę.
- Hanna i Grzegorz Szyler – Tarnówko, gmina Połajewo,
Wielkość gospodarstwa wynosi 125 ha, którego głównym kierunkiem jest produkcja roślinna obejmująca głównie zboża i groch oraz produkcja trzody chlewnej.
Państwo Hanna i Grzegorz Szyler prowadzą 125 hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w chowie i hodowli trzody chlewnej. W ciągu roku gospodarstwo sprzedaje 2100 sztuk tuczników. Zapotrzebowanie na paszę pokrywane jest w większości z produkcji w gospodarstwie. Państwo Szyler dysponują nowoczesnym parkiem maszynowym, w skład którego wchodzi m.in. kombajn i ciągniki marki Class. W pracach polowych do precyzyjnego wysiewania nawozów oraz oprysków stosuje się systemy GPS. W związku z uczestnictwem w sieci gospodarstw demonstracyjnych, na terenie gospodarstwa odbywają się pokazy polowe.
- Łukasz Waliński – Ryczywół, gmina Ryczywół,
Uprawa pieczarek białych i brązowych to dominująca produkcja w 4 hektarowym gospodarstwie.
Grupa Producentów Grzybów Łuk-Mar została założona przez Pana Łukasza i Martę Walińskich na bazie rodzinnego gospodarstwa zajmującego się uprawą grzybów od pokoleń. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji pieczarki białej i brązowej, których łączny plon wynosi 2 500 000 ton rocznie. Produkcja odbywa się w nowocześnie wyposażonych halach o łącznej powierzchni 10 tys. m2. Dzięki własnemu centrum logistycznemu wyposażonemu w dwie linie do pakowania oraz nowoczesnej suszarni i wtryskarce do produkcji skrzynek pieczarki są eksportowane własnymi środkami transportu bezpośrednio na rynki zagraniczne oraz do licznych sieci handlowych w Polsce.
Poza działalnością rolniczą, gospodarstwo Łuk-Mar posiada duże doświadczenie w realizacji inwestycji rozwojowych i infrastrukturalnych. Podążając za nowoczesnością wybudowano stację LNG z możliwością tankowania pojazdów używanych do transportu, zastąpiono kotły węglowe nowoczesnym układem wytwarzającym energię elektryczną, ciepło i chłód oraz wybudowano sieć ciepłowniczą dla okolicznych mieszkańców. Podjęte działania w znaczący sposób doprowadziły do minimalizacji niekorzystnego wpływu na środowisko.
- Mirosław Wilczyk – Sroczewo, gmina Książ Wielkopolski.
Powierzchnia gospodarstwa wynosi 178 ha, które powadzi produkcję roślinną stanowiąca bazę paszową do produkcji trzody chlewnej.
Pan Mirosław Wilczyk przejął gospodarstwo rolne w 1991 roku. Od tego czasu powiększył je do 178 ha i sukcesywnie rozbudowywał i modernizował w zakresie niezbędnym do prowadzenia produkcji trzody chlewnej. W 2022 roku wybudowana została nowoczesna chlewnia z sektorem loch prośnych, porodowym i warchlakarnią. Stado podstawowe w gospodarstwie liczy 640 macior. Hodowla prowadzona jest w cyklu zamkniętym. Zwierzęta utrzymywane są na rusztach i żywione są w systemie płynnym. Pan Mirosław zdecydował się na wykorzystanie tzw. „dobrostanowych” kojców porodowych, dzięki którym w gospodarstwie spełnione są zaostrzone wymagania dotyczące warunków hodowli zwierząt.
- Marcin Wojciechowski – Szczepankowo, gmina Ostroróg,.
Areał gospodarstwa wynosi 120 ha. Główny kierunek stanowi produkcja zwierzęca obejmująca bydło mleczne oraz produkcja roślinna stanowiąca bazę paszową.
Pan Marcin Wojciechowski przejął rodzinne gospodarstwo w 2008 roku. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mleka, liczy 138 sztuk krów mlecznych, uzyskując średnio 11 200 litrów mleka rocznie od krowy. Powierzchnia paszowa gospodarstwa powiązana jest z produkcją zwierzęcą, a jakość i ilość pasz pochodzących z własnej produkcji zaspakaja w większości potrzeby produkcji zwierzęcej.
Spośród 22 nominowanych, Kapituła wybrała 10 najlepszych gospodarstw. Oto najlepsi z najlepszych – 10 laureatów Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2024! Statuetki Siewcy, tytuł Wielkopolski Rolnik Roku 2024 i czeki na 15 tys. zł otrzymali:
- Weronika i Hubert Grzelka, Gorzyczki
- Danuta i Jan Jarczyńscy, Trzebien
- Anna i Krystian Jeżewscy, Chlewo
- Alicja i Michał Jęśkowiak, Radomyśl
- Agnieszka i Karol Kasprzak, Moskurnia
- Edyta i Piotr Król, Rajsko
- Beata i Marcin Majnert, Boguszyn
- Agnieszka i Leszek Piętka, Błonice
- Marta i Łukasz Walińscy, Ryczywół
- Grzegorz Sękowski, Biskupice
Wszystkim nominowanym i laureatom, jako wielkopolski samorząd rolniczy, składamy serdeczne gratulacje! Jesteście Państwo chlubą wielkopolskiego rolnictwa!
Jednocześnie zachęcamy innych gospodarzy do zgłoszenia się poprzez biura powiatowe WIR do kolejnej, jubileuszowej 25. edycji Konkursu, której organizacja została zapowiedziana w trakcie uroczystej Gali. Szczegóły przekażemy po ogłoszeniu naboru przez UMWW.
Opracowanie: Grzegorz Wysocki, Marta Ceglarek, Katarzyna Szudra-Borowczak
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/