Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) oraz dopłat do prywatnego przechowywania serów w ramach tymczasowego nadzwyczajnego systemu pomocy.
Zgodnie z przedłożonymi projektami rozporządzeń okres przechowywania:
- masła i OMP wynosi od 90 do 210 dni,
- serów wynosi od 60 do 210 dni.
W dniu złożenia umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania produkty (masło, OMP, sery) muszą znajdować się w chłodni/magazynie, w którym będą przechowywane. Chłodnia/magazyn, w którym będą przechowywane produkty w ramach mechanizmu nie musi być własnością Przedsiębiorcy ubiegającego się o dopłaty do prywatnego przechowywania.
Proponowane stawki dopłat:
PRODUKT |
STAWKI DOPŁAT |
LIMIT |
MASŁO |
18,93 EUR/tonę 0,28 EUR/tonę/dzień |
NIE |
ODTŁUSZCZONE MLEKO W PROSZKU |
8,86 EUR/tonę 0,16 EUR/tonę/dzień |
NIE |
SERY o kodzie CN: 0406 20, 0406 30, 0406 40, 0406 90 |
15,57 EUR/tonę 0,27 EUR/tonę/dzień |
155 000 ton dla całej UE |
Umowy będzie można składać po ogłoszeniu warunków udzielania dopłat do prywatnego przechowywania na stronie internetowej Agencji, do dnia 31 grudnia 2014 r., a w przypadku serów do wyczerpania limitu.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/