Tylko sprawdzone rozwiązania zapewniają sukces w uprawie

Uprawa roślin to bardzo często loteria. Głównym czynnikiem, który dyktuje warunki wegetacji to pogada.  Niestety w przypadku upraw polowych nie mamy na nią wpływu, ona decyduje o powodzeniu podjętych działań. W minionym roku niestety warunki pogodowe nas nie rozpieszczały. Miało to odzwierciedlenie w plonach.  GUS szacuje, że zbiory zbóż ogółem w Polsce w 2013 r. były minimalnie, bo o 0,6%, niższe niż rok wcześniej i wyniosły 28,4 mln t. Wzrosła produkcja pszenicy, żyta i pszenżyta, a znacznie spadła jęczmienia. Zaskoczeniem jest szacowany wzrost produkcji kukurydzy, produkcja minimalnie wzrosła (o 1,2%) i wyniosła ok. 4,0 mln t. Był to efekt większej o 12,9% powierzchni uprawy, przy niższych o 10,5% przeciętnych plonach. Na taką sytuacje miał głównie wpływ przebieg warunków  pogodowych. Do niekorzystnych czynników należały: przedłużająca  się  zima,  która  uniemożliwiła  terminowe  rozpoczęcie  wiosennych  prac polowych oraz spowodowała znaczne opóźnienie siewów zbóż jarych, bardzo późne ruszenie wegetacji roślin ozimych i trwałych użytków zielonych. Ruszenie wegetacji nastąpiło dopiero w drugiej dekadzie kwietnia i było opóźnione w porównaniu do terminów średnich wieloletnich o około 3 tygodnie, występujące  w  maju  i  czerwcu  intensywne  opady  deszczu,  powodujące  rejonami podtopienia i zalania pól, mniejsza  ilość  stosowanych  przez  rolników  zabiegów  agrotechnicznych  i  uprawek pielęgnacyjnych  (brak  możliwości  wjazdu  na  nasiąknięte  wodą  pola), niedostateczne  działanie  środków  ochrony  roślin  i  herbicydów  spowodowane  trudnymi warunkami meteorologicznymi, zwiększone  zagrożenie  porażenia  roślin  chorobami  grzybowymi  spowodowane  wysoką temperaturą  powietrza i dużą  wilgotnością. Taka sytuacja spowodowała konieczność wykorzystywania w produkcji takich technologii nawożenia, które działały dwukierunkowo. Sprawdziły się sposoby odżywiania mineralnego, które oprócz dostarczania składników pokarmowych wpływały także na metabolizm roślin. Rośliny reagują na stresy podobnie, jak człowiek: gdy boli nas głowa, to nie wystarczy tylko dostarczyć pożywienia, aby wyeliminować ból, trzeba „czegoś jeszcze”. W naszym przypadku jest to tabletka przeciwbólowa. Podobnie dzieje się w przypadku roślin uprawnych, nie wystarczy tylko dostarczyć składników pokarmowych, potrzeba „tego czegoś”. Tym czymś jest dostarczenie substancji biostymulujących, które wpłyną na tempo i jakość przebiegu procesów fizjologicznych. W minionym sezonie wegetacyjnym sprawdziły się właśnie takie rozwiązania. To one zagwarantowały optymalne wykorzystanie warunków stanowiska i zminimalizowały negatywny wpływ warunków panujących w trakcie wegetacji. Do rozwiązań, na które warto zwrócić uwagę zaliczamy: kwasy próchnicze ( humusowe i fulwowe) są one naturalnym składnikiem próchnicy w glebie.

Kwasy humusowe i fulwowe podnoszą żyzność gleby, dzięki wysokiej pojemności wymiany kationowej, zawartości tlenu i ponadprzeciętnej pojemności wodnej. Mają zdolność wiązania nierozpuszczalnych jonów metali, tlenków i wodorotlenków i powolnego ich uwalniania w miarę zapotrzebowania roślin. Poprawiają strukturę gleby, zapobiegają utracie wody, neutralizują pH, wzbogacają glebę w substancje organiczne i mineralne, poprawiają dostępność składników pokarmowych, szczególnie fosforu, a dzięki temu stymulują wzrost korzeni. W uprawach  odżywianych kwasami próchniczymi zaobserwowano nie tylko znaczną poprawę jakości plonu, ale także wzrost jego wysokości. Ważnym elementem było także zapobieganie stresom i stymulowanie wzrostu systemu korzeniowego, a z tym najlepiej radziły sobie wykorzystane jako składniki nawozów: aminokwasy i  fitohormony np. zeatyna, która pobudza merystemy kątowe korzenia do wytwarzania korzeni bocznych, a także sekwencja aminokwasów glicyny-betainy, które oprócz podniesienia tolerancji na stresy wykazują także działanie podobne do cytokinin i stymulują podziały komórkowe, co przyczynia się do wzrostu korzenia. Dopełnienie technologii jest wykorzystanie specyficznego białka  IPA, które podnosi tempo transportu systemicznego. Wymienione molekuły można znaleźć w aktywnych kompleksach Seactiv i Fertiactyl.
 

W minionym sezonie istotnym elementem agrotechniki było dobranie odpowiedniego nawozu startowego, który oprócz dostarczenia składników pokarmowych zapewniłby szybkie tempo budowy systemu korzeniowego. Warunki panujące w momencie siewu upraw ozimych zbóż i rzepaku  nie były korzystne. Właściwy start to gwarancja optymalnego zaprogramowania plonu na kolejny sezon. W tym przypadku doskonale sprawdzało się połączenie aminopuryny z wapniem. Rola substancji biostymulującej polega na przekazaniu komórkom korzenia sygnału do intensywnego pobierania wapnia, który pochodzi z wysokoreaktywnego minerału pochodzenia organogenicznego mezocalcu. Kompleks biostymulujący Physio+ ( aminopuryna) wpływa na szybkie i równomierne wschody roślin oraz szybki rozwój systemu korzeniowego. Takie rozwiązanie pozwala na podanie zbilansowanego zestawu składników pokarmowych dostosowanych do początkowego rozwoju rośliny i maksymalne wykorzystanie jej potencjału od samego początku.
Podsumowując, w minionym trudnym sezonie wegetacyjnym sprawdziły się rozwiązania dostarczające zarówno składników pokarmowych, jak i substancji biostymulujących wpływających ma procesy zachodzące wewnątrz rośliny. Jest to jedyna droga, aby optymalnie wykorzystać warunki siedliska, materiał siewny, jak i niwelować niekorzystne warunki atmosferyczne.

Artur Kozera

Agencja Prasowa Jatrejon

534ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: które; składników; także; warunki; minionym; przypadku; ; roślin; oprócz; wykorzystanie; pokarmowych; ; sezonie; substancji; wzrost; sprawdziły; zbóż;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »