W dniach 23 i 24 maja 2016 roku odbyło się szkolenie „Przetwórstwo mleka i mięsa w gospodarstwie rolnym oraz zasady wprowadzania żywności na rynek” organizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, a realizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Szkolenie, przeznaczone dla nauczycieli szkół rolniczych, podzielone było na część teoretyczną – wykłady i na część praktyczną – warsztaty.
W części teoretycznej przedstawiona została tematyka obejmująca:
- charakterystykę surowców (mleka, mięsa) i ich dobór do kierunku przerobu dla wybranych produktów,
- procesy technologiczne wybranych produktów,
- zagrożenia w przetwórstwie żywności, dobre praktyki produkcyjne i higieniczne,
- prowadzenie sprzedaży surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa, wymagania w zakresie prawa żywnościowego
- marketing , reklama i promocja produktów żywnościowych,
- możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej, dystrybucji i promocji żywności w ramach środków UE w latach 2014-2020.
W trakcie części praktycznej – warsztatów uczestnicy poznali dwa procesy przetwórcze:
- produkcję sera twardego,
- produkcję kiełbasy wędzonej.
Zarówno wykłady jak i warsztaty prowadzili specjaliści – pracownicy CDR O/Radom.
W szkoleniu uczestniczyło 24 nauczycieli.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/