shiuz__750 x 100 px_1

Szkolenie i warsztaty praktyczne z przetwórstwa dla nauczycieli szkół rolniczych

W dniach 23 i 24 maja 2016 roku odbyło się szkolenie „Przetwórstwo mleka i mięsa w gospodarstwie rolnym oraz zasady wprowadzania żywności na rynek” organizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, a realizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Szkolenie, przeznaczone dla nauczycieli szkół rolniczych, podzielone było na część teoretyczną – wykłady i na część praktyczną – warsztaty.

 W części teoretycznej przedstawiona została tematyka obejmująca:
-    charakterystykę surowców (mleka, mięsa)  i ich dobór do kierunku przerobu dla wybranych produktów,
-    procesy technologiczne wybranych produktów,
-    zagrożenia w przetwórstwie żywności,  dobre praktyki produkcyjne i higieniczne,
-    prowadzenie sprzedaży surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa, wymagania w zakresie prawa żywnościowego
-    marketing , reklama i promocja produktów żywnościowych,
-    możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej, dystrybucji i promocji żywności w  ramach  środków UE w latach 2014-2020.

W trakcie części praktycznej – warsztatów uczestnicy poznali dwa procesy przetwórcze:
-    produkcję sera twardego,
-    produkcję kiełbasy wędzonej.

Zarówno wykłady jak i warsztaty prowadzili specjaliści – pracownicy  CDR O/Radom.

W szkoleniu uczestniczyło 24 nauczycieli.

 

125ml milk

cd9293f2b6f4320c83470d82e322cacc
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: -  ; ; żywności; nauczycieli; szkolenie; warsztaty; produktów; ; centrum; środków; wybranych; doradztwa; część; szkół; przetwórstwa; praktyczne; części; roln;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »