W dniach 21-23.10.2019 w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu odbyło się szkolenie dla nauczycieli pn. „Przetwórstwo, marketing i sprzedaż produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego”. Szkolenie zostało zorganizowane w ramach współpracy z Krajowym Centrum Edukacji Rolniczej.
W części teoretycznej uczestnicy zapoznali się z: wymaganiami sanitarnymi, higienicznymi; zagrożeniami w przetwórstwie żywności, bezpieczeństwem żywności; aspektami prawno – administracyjnymi towarzyszącymi zakładaniu małego przetwórstwa; regulacjami dotyczącymi sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym – RHD i sprzedażą bezpośrednią.
W części praktycznej uczestnicy szkolenia wzięli udział w warsztatach obejmujących przetwórstwo mięsa, mleka, owoców i zbóż. Warsztaty odbyły się w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa.
Źródło Centrum Doradztwa Rolniczego http://cdr.gov.pl/