Podczas Światowego Dnia Żywności - 16 października 2019 roku - Sekretarz Generalny ONZ António Guterres ogłosił zwołanie Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ w drugiej połowie 2021 roku.
Szczyt organizowany jest w ramach Dekady Działań na rzecz osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju 2030.
Celem szczytu jest zapoczątkowanie nowych, śmiałych inicjatyw, które pozwolą na osiągnięcie postępu w realizacji wszystkich 17 celów zrównoważonego rozwoju.
Szczyt ma obudzić świat zwracając uwagę na fakt, że wszyscy musimy współpracować nad zmianą sposobu produkcji i konsumpcji żywności, tak aby zagwarantować potrzebującym – w granicach możliwości – wystarczająco bezpieczną, o odpowiednich wartościach odżywczych i przystępną cenowo żywność. Ten szczyt jest skierowany do wszystkich ludzi na całym świecie, a wypracowane rekomendacje będą wymagały podjęcia, przez każdego z nas, działań na rzecz zmiany światowych systemów żywnościowych.
W ramach przygotowań do Szczytu zostały opracowane następujące ścieżki działań:
- Zapewnienie dostępu do bezpiecznej i odżywczej żywności.
- Przejście do wzorców zrównoważonej konsumpcji.
- Zwiększanie produkcji korzystnej dla przyrody.
- Rozwój godziwych źródeł utrzymania.
- Budowanie odporności.
Polska dołączyła do zespołu realizującego działania w ramach pierwszej ścieżki - Zapewnienie wszystkim dostępu do bezpiecznej i odżywczej żywności, w ramach którego uczestnicy pracują nad obszarami dotyczącymi:
- promocji zabezpieczenia odpowiedniej ilości żywności - stop głodowi,
- poprawy dostępu do żywności o odpowiedniej wartości odżywczej,
- produkcji bezpiecznej żywności.
W ostatnich miesiącach państwa na całym świecie organizują krajowe dialogi, które stają się możliwością przedyskutowania oraz zwrócenia uwagi na ważne kwestie nie tylko z punktu widzenia danego państwa, ale również całego regionu. Podczas spotkań online omawiane są miedzy innymi zagadnienia związane z marnowaniem żywności, osiągnięciem zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności, czy też z niedoborami żywności.
Komisja Europejska w ramach przygotowań do Szczytu Systemów Żywnościowych planuje zorganizowanie w czerwcu dwudniowego dialogu z obywatelami Unii Europejskiej na temat marnowania żywności.
W kontekście realizowanych działań związanych ze szczytem oraz utworzonej Wspólnoty Systemów Żywnościowych właśnie uruchomiona została nowa platforma cyfrowa System żywnościowy w Europie i Azji Środkowej. Głównym celem platformy jest zgromadzenie kluczowych interesariuszy wnoszących wkład w systemy żywnościowe w regionie Europy
i Azji Środkowej oraz zapewnienie im przestrzeni do wymiany informacji, pomysłów oraz do dzielenia się wiedzą na temat kluczowych obszarów polityki regionalnej związanej
z systemami żywnościowymi. Platforma jest otwarta dla przedstawicieli rządów, organizacji społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego, środowiska akademickiego, grup młodzieżowych, grup kobiet, stowarzyszeń rolników, innych instytucji i grup zajmujących się systemami żywnościowymi, a także zainteresowanych konsumentów, aktywistów i osób fizycznych.
Na oficjalnej stronie internetowej Organizacji Narodów Zjednoczonych można znaleźć więcej informacji na temat działań oraz wydarzeń związanych ze Szczytem Systemów Żywnościowych.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars