Z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego zainaugurowany został w Brukseli Polska Food Festival.
Premier, po zakończeniu szczytu UE, w towarzystwie szefa resortu rolnictwa zwiedził stoiska promujące polską żywność.
– Tak jak polskie jedzenie, to żadne na świecie nie jest takie dobre. Szanujemy innych, ale jemy polskie – powiedział premier.
– Nie bagatelizujemy innych, szanujemy innych, bo też mają wysoką kulturę kulinarną, ale polskie rolnictwo i polskie produkty są wyjątkowe – dodał minister Ardanowski.
Premier Mateusz Morawiecki podkreślił przy okazji rolę wprowadzonych przepisów dotyczących rolniczego handlu detalicznego, na mocy których korzyści odnoszą zarówno producenci jak i konsumenci, a jednocześnie promowana jest polska żywność.
– Dzielimy się tym, co potrafimy znakomicie robić. Produkty polskiego rolnictwa cieszą się dużą popularnością za granicą, a Polska staje się dużym zaopatrzeniowcem na świecie – podkreślił szef resortu rolnictwa
– Prezentujemy i chwalimy się polską żywnością, by dotrzeć jak najszerzej i aby zabrzmiało w całej Europie: Polscy rolnicy, polscy producenci wytwarzają żywność najwyższej jakości – dodał minister.
Polska żywność jest smaczna, różnorodna i wytwarzana zgodnie z tradycjami narodowymi.
Mamy do zaoferowania wyjątkowe, niepowtarzalne produkty. Dbamy o właściwe oznaczenie jakości polskiej żywności. Daje to wybór i spełnia oczekiwania konsumentów. To szczególnie ważne, ponieważ polscy producenci mogą zaoferować dużo więcej, niż samo spełnianie oczekiwań – unikalną jakość i smak.
Bogactwo kulinarne kuchni polskiej, polaczenie specyficznych cech związanych z poszczególnymi regionami kraju, z naturalnymi warunkami oraz wiedzą producentów powoduje, że mamy do zaoferowania wyjątkowe, niepowtarzalne produkty.
Tegoroczna, druga edycja Polska Food Festival została organizowana przez Stałe Przedstawicielstwo RP w Brukseli przy współpracy m.in. MRiRW, KOWR, Polskiej Organizacji Turystycznej i Instytutu Polskiego w Brukseli. W trakcie festiwalu polscy producenci żywności prezentują swoje wyroby, a samo wydarzenie łączy tradycyjny jarmark bożonarodzeniowy z koncertami, zimowymi warsztatami dla dzieci i innymi atrakcjami. Podczas festiwalu można spróbować m.in. polskich wędlin i kiełbas, nalewek, pieczywa, przetworów owocowych i słodyczy.
Wideo
Zdjęcia (6)
Pokaż zdjęcie 1 z galerii. Pokaż zdjęcie 2 z galerii. Pokaż zdjęcie 3 z galerii. Pokaż zdjęcie 4 z galerii.
Źródło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi https://www.gov.pl/rolnictwo/