Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia, aby uczcić rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku. Co roku WHO wybiera inny, priorytetowy z punktu widzenia zdrowia publicznego, temat przewodni – w tym roku jest to bezpieczeństwo żywności.
Obchody Światowego Dnia Zdrowia 2015, realizowane pod hasłem „Bezpieczna żywność – od pola do stołu”, stanowią okazję do przypomnienia oraz podkreślenia jaką ważną rolę odgrywa każdy z nas w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na nasz talerz.
Inicjatorem i współorganizatorem wydarzeń organizowanych w naszym kraju w ramach Światowego Dnia Zdrowia 2015 jest Biuro Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce. Ostateczna forma obchodów tego święta jest wynikiem licznych konsultacji oraz spotkań roboczych w których, udział wzięli przedstawiciele wielu instytucji między innymi Ministerstwa Zdrowia, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. GIJHARS reprezentowany był przez Biuro Współpracy Międzynarodowej, w którym zlokalizowany jest Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – największej międzyrządowej organizacji ustanawiającej międzynarodowe normy bezpieczeństwa i jakości żywności.
Jednym z wydarzeń realizowanych w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2015 w Polsce, była konferencja popularno-naukowa zatytułowana Co ma w sobie żywność, czyli codzienne dylematy konsumenta, która odbyła się 31 marca 2015 roku w Warszawie w siedzibie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Konferencję uroczyście rozpoczął powitaniem wszystkich zebranych gości Pan Marek Posobkiewicz p.o. Głównego Inspektora Sanitarnego, który w swojej wypowiedzi podkreślił szczególną rolę służb urzędowej kontroli żywności, w tym IJHARS, w zapewnieniu bezpiecznej żywności.
W czasie konferencji wygłoszono wiele interesujących wykładów dotyczących zdrowia publicznego oraz bezpieczeństwa żywności. Wśród poruszonych tematów na szczególną uwagę zasługiwały takie kwestie jak epidemiologia zatruć pokarmowych w Polsce, bezpieczeństwo substancji dodatkowych do żywności (na przykładzie barwników Southampton), ryzyko stosowania środków ochrony roślin czy funkcjonowanie Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach – RASFF.
W wydarzeniu wzięli udział liczni przedstawiciele instytucji związanych z ochroną zdrowia publicznego oraz zainteresowani tematyką bezpieczeństwa żywności.
Prezentacje prelegentów z powyższej konferencji będą niebawem dostępne na stronie internetowej NIZP-PZH: www.pzh.gov.pl.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl