Krajowa Rada Izb Rolniczych była partnerem konferencji „Jakość i bezpieczeństwo żywności w kontekście aktualnych zagrożeń” zorganizowanej przez Biuro Promocji Jakości, która odbyła się 23 kwietnia br. w Warszawie.
W spotkaniu udział wzięli m.in.: prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, prof. Stanisław Zięba, Honorowy Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej, Tadeusz Wojciechowski, Prezes Biura Promocji Jakości Sp. z o.o., Jacek Łukaszewicz, Prezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej, prof. Mieczysław Obiedziński, SGGW, Tomasz Schweitzer, Prezes Polskiego Komitetu Normalizacyjnego, przedstawiciele Państwowego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie oraz przedstawiciele firm i instytucji związanych z żywnością i jej bezpieczeństwem.
Podczas wystąpień poruszano zagadnienia najczęściej występujących problemów w urzędowym nadzorze nad żywnością, aktualnych zagrożeń w branży mięsnej na podstawie kontroli i badań przeprowadzonych przez IJHARS, identyfikowalności surowców w zakładzie produkcyjnym jako podstawy dla bezpieczeństwa konsumentów, zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności pochodzących z podkładek absorpcyjnych w opakowaniach, procedury wycofania żywności z rynku – wymagań prawnych a praktyki, wymogów techniczno-prawnych dla urządzeń wykorzystywanych w sektorze spożywczym oraz doświadczeń laboratoriów w zakresie badania żywności. Dyskutowano także jakie korzyści przynosi system Food Defense – jak chronić zakład produkcji żywności przed zagrożeniami, poruszono aspekty bezpieczeństwa produkcji i przechowywania żywności, problemów w procesach certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz powrotu do Polskich Norm jako szansy na poprawę jakości krajowych wyrobów żywnościowych.
Redaktor: Justyna Kostecka
Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl