2,5 tysiąca dostawców, 160 mln litrów przetworzonego mleka rocznie, ponad 100 produktów w ofercie – tak w liczbach przedstawia się OSM w Krasnymstawie
Rok 2013 upływa Spółdzielni pod znakiem wielkich wydarzeń i sukcesów. Jednym z nich było otrzymanie prestiżowego wyróżnienia Superbrands Created in Poland w kategorii artykułów spożywczych, przyznawanego przez międzynarodową organizację działającą w 87 krajach świata.
Ale to nie jedyny powód do świętowania i wznoszenia toastów, oczywiście szklanką mleka z Krasnegostawu. Powstała w 1913 roku Spółdzielnia świętowała w tym roku 100-lecie swojego istnienia!
W przeddzień wybuchu I wojny światowej, w rocznicę powstania Konstytucji 3 maja, z dala jednak od wielkiej polityki, narodził się na Lubelszczyźnie duch spółdzielczości. 3 maja 1913 r. uruchomiono „Stowarzyszenie Mleczarskie w Krasnymstawie”. Początkowo Spółdzielnię tworzyło 75 osób – posiadaczy 261 krów. Do końca pierwszego roku funkcjonowania spółdzielcy wyprodukowali 4 586 kg masła. Początki były skromne, urządzenia do produkcji napędzane były ręcznie.
Dopiero z czasem Spółdzielnia zaczęła się rozwijać, rozbudowywać linie produkcyjne, modernizować zakład, pozyskiwać nowych dostawców i rozszerzać asortyment. Mimo, iż czasy były trudne, spółdzielczy duch stale unosił się nad Krasnymstawem. W 1974 r. wybudowano nową proszkownię, dekadę później do użytku oddano zakład specjalizujący się w wytwarzaniu mleka spożywczego, masła i twarogu.
Na początku lat 90. produkty z Krasnegostawu trafiły do sklepów w całej Polsce. W nowe tysiąclecie firma weszła z kontraktami na dostawę swoich wyrobów do międzynarodowych sieci handlowych, tj. Auchan, Carrefour, E. Leclerc. Nie można też pominąć zagranicznych rynków, na których dostępne są wyroby od krasnostawskiego producenta. Są wśród nich kraje azjatyckie, afrykańskie czy też państwa Unii Europejskiej.
Dziś Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie to nowoczesny i ceniony producent galanterii mleczarskiej, stale podążający za oczekiwaniami konsumentów. Nie sposób wymienić wszystkich nagród czy wyróżnień, jakie firma otrzymała na przestrzeni tych 100 lat. Tym sukcesom nie należy się też dziwić. Produkty stulatki są bowiem uwielbiane przez konsumentów, którzy doceniają smak zsiadłego mleka, kefirów, maślanek, „Jogusiów” czy masła. A to wszystko wytwarzane jest z surowca z ekologicznych terenów Lubelszczyzny i Rzeszowszczyzny.
Tadeusz Badach pełni funkcję prezesa OSM w Krasnymstawie od 1977 roku