O tuczeniu świń i ich statusie zdrowotnym mówił dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach na konferencji „Przez innowacyjność do sukcesu”.
- Możemy bardzo dobrze prowadzić tucz świń, przeznaczać bardzo dobrą paszę, posiadać zwierzęta o bardzo dobrym potencjale genetycznym, ale nasz wynik na koniec może nie być zadowalający – tłumaczył dr Marian Kamyczek. Wskazał, co w takiej sytuacji należy uczynić. – Wtedy powinniśmy zwrócić uwagę na status zdrowotny naszego stada – powiedział ekspert. Zaznaczył, że u zwierząt, u których występują różne jednostki chorobowe, może następować niższe pobieranie paszy, nawet o 9%. Podkreślił, że zły stan zdrowia świń odbija się niekorzystnie na wykorzystaniu pokarmu w tuczu.
Marianna Pera, źródło: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa rolniczego
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl