Drożdżówka, kuch mazurski z kwiatami akacji, piernik, kruche ciasteczka, a może szarlotka? Jakie ciasta, ciastka lub ciasteczka zdobędą uznanie jurorów w tegorocznej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”?
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn oraz Województwo Warmińsko-Mazurskie już po raz 14. zapraszają do udziału w konkursie „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.
Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne oraz restauracje i uczniowie czterech szkół gastronomicznych województwa, tj. Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie, Zespołu Szkół im. M. Rataja w Ełku, Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu i Zespołu Szkół nr 2 im. J. Śniadeckiego w Szczytnie.
Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach:
- „Ciasta, ciastka i ciasteczka” – uczestnikami tej kategorii są osoby fizyczne, w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.
- „Potrawy z gęsi” – uczestnikami tej kategorii są restauracje (w zespołach max. 2 – osobowych) oraz uczniowie (w zespołach 2 – osobowych) szkół gastronomicznych z województwa warmińsko – mazurskiego.
Jeden uczestnik/zespół konkursowy może zgłosić do konkursu co najwyżej 1 produkt w kategorii „Ciasta, ciastka i ciasteczka” lub co najwyżej 1 potrawę w kategorii „Potrawy z gęsi”.
Konkurs przebiegać będzie w dwóch etapach:
I Etap- nominacja do konkursu:
1) kategoria: „Ciasta, ciastka i ciasteczka” – przesłanie do dnia 19.03.2019 r. – wypełnionego formularza zgłoszeniowego listownie na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Towarowa 1, 10-416 Olsztyn, faxem na numer 089 5354843, mailem na adres: konkurssmaki@gmail.com.
2) kategoria: „Potrawy z gęsi” – przesłanie do dnia 19.03.2019 r. – wypełnionego formularza zgłoszeniowego listownie na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn, faxem na numer: 089 5219829, mailem na adres e-mail: k.klos@warmia.mazury.pl.
II Etap- finał konkursu
- Miejsce: Szczytno, Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego
- Termin: 6 kwietnia 2019 r.
- Komisje konkursowe wyłonią laureatów I, II, III miejsca w kategorii – „Potrawy z gęsi” (uczniowie), I, II, III miejsca w kategorii – „Potrawy z gęsi” (restauracje) oraz I, II, III miejsca w kategorii – „Ciasta, ciastka i ciasteczka”.
- Do pobrania:
Źródło Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza http://www.wmirol.org.pl