Mleko i produkty mleczne obdarzone bogactwem takich składników odżywczych jak: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, magnez, potas i witaminy: A, D, E, K, B12 odgrywają istotną rolę w okresie intensywnego wzrostu oraz rozwoju dzieci i młodzieży. Powinny być stałym elementem codziennego żywienia młodego pokolenia. Wystarczy, że wprowadzimy do diety dzieci i młodzieży dwie szklanki mleka lub wymiennie kefiru, jogurtu bądź dwa plastry sera.
Dlaczego warto pić mleko i spożywać jego produkty? Jakie ma znaczenie w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zapobieganiu otyłości? O czym mówi piramida zdrowego żywienia? Na te i inne pytania odpowiadała ekspert Cyklu Konferencji „Fakty i mity o mleku” - dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, specjalista chorób dzieci, alergolog. Spotkanie odbyło się 10 lutego. Zorganizowane zostało przez Polską Izbę Mleka z uczniami i gronem pedagogicznym VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku. Dr Irena Białokoz-Kalinowska w swoim wystąpieniu skomentowała również wiele stereotypów dotyczących mleka. Związane są głównie z nietolerancją i alergią na ten produkt spożywczy. Dotykają one zaledwie kilku procent populacji dziecięcej. Te problemy jednak w większości przypadków samoistnie ustępują.
Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony zarówno uczniów jak i kadry pedagogicznej. W trakcie i po zakończeniu wystąpienia naszego eksperta dr Białokoz-Kalinowska odpowiadała na wiele pytań. Ożywionej dyskusji na temat zdrowego żywienia nie było końca.
Cykl Konferencji „Fakty i mity o mleku” sfinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka.