Podczas weekendu, już po raz XV odbywał się w Grucznie Festiwal Smaku.
– Festiwal to szczególne miejsce na mapie letnich wydarzeń w Polsce. Prezentowane jest tu kulinarne bogactwo nie tylko regionów województwa kujawsko-pomorskiego, ale też i innych miejsc w Polsce – podkreślił uczestniczący w tym wydarzeniu podsekretarz stanu Ryszard Kamiński.
Wiceminister zwrócił ponadto uwagę, że producenci żywności regionalnej i tradycyjnej będą mieli możliwość szerokiej sprzedaży swoich produktów w całym kraju. Takie zmiany przewidziane są w przygotowywanych regulacjach dotyczących rolniczego handlu detalicznego.
Na festiwalowych stoiskach można było kupić miody, sery wędliny regionalne, naturalne soki, octy i musztardy. W tegorocznym programie imprezy przewidziano m.in. – konkurs na najlepszy produkt Festiwalu, bloki artystyczne, bloki muzyczne, pokazy pracy psów pasterskich, zaprzęgów koni zimnokrwistych czy prezentację rękodzieła.
Impreza była także okazją do popularyzacji polskich produktów zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS).
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przygotowało specjalne stoisko, na którym swoje wyroby prezentowali producenci produktów z unijnymi certyfikatami. Festiwalowi goście mogli próbować takich specjałów, jak: wielkopolski ser smażony ChOG, śliwka szydłowska ChOG, olej rydzowy tradycyjny GTS, oscypek ChNP, bryndza podhalańska ChNP, redykołka ChNP, jabłka grójeckie ChOG, suska sechlońska ChOG.
Zdjęcia (3)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/