„Ogrody sensoryczne w komnatach Pałacu Prymasowskiego” to wystawa, która odbywa się w Skierniewicach, w ramach 47. Skierniewickiego Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw. Dziś wydarzenie to uroczyście otworzył minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.
Ogrody Sensoryczne
Wystawa ta, zorganizowana przez Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy, odbywa się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– To wyjątkowe, barwne i radosne wydarzenie, które daje możliwość podziwiania świata roślin i poznania go także od innej strony, od strony odziaływania na nasze zmysły – zauważył minister Siekierski i podziękował dyrekcji oraz pracownikom Instytutu za wieloletnie zaangażowanie w organizację wystawy.
Szef resortu rolnictwa podkreślił, że Instytut Ogrodnictwa – PIB jest największym centrum nauk ogrodniczych w Polsce, rozpoznawalnym nie tylko w kraju, ale także poza jego granicami. Instytut ten powstał w 2011 r. na bazie Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa oraz Instytutu Warzywnictwa. Minister wspomniał założycieli pierwszych instytutów profesorów Szczepana A. Pieniążka i Emila Chroboczka, których celem była praca na rzecz dynamicznego rozwoju polskiego ogrodnictwa.
– Dziś Instytut pełni te same funkcje, dlatego z przyjemnością oglądam prezentowane na Wystawie rezultaty pracy naukowców, które przez to wydarzenie przedstawiane są zwiedzającym z całego kraju – podkreślił minister Siekierski.
Przez dwa dni w komnatach Pałacu Prymasowskiego można podziwiać przepiękne kompozycje kwiatowe, owocowe i warzywne. Poznawać zapachy kwiatów i różnorodność roślinnych faktur, słuchać szumu drzew i wiatru.
Sale tematyczne
W ośmiu tematycznych salach wystawowych można poznawać świat roślin wszystkimi zmysłami.
Sala 1 – Tchnienie ziemi: Można dowiedzieć się tu o tym, że gleba, która stanowi podstawę produkcji ogrodniczej oddziałuje też na człowieka sensorycznie, wpływając na jego zmysły, wspomnienia i emocje.
Sala 2 – Aktywność twórcza: Tu prezentowana jest działalność naukowa Instytutu Ogrodnictwa – PIB, który tworzy innowacyjne rozwiązania we współpracy z przedsiębiorcami z sektora ogrodniczego.
Sala 3 − Tajemnica zapachu: To przestrzeń, gdzie na zmysły oddziaływają odpowiednio dobrane gatunki roślin tworząc wyrazistą i harmonijną kompozycję aromatów.
Sala 4 – Szepty natury: To strefa lasu i dźwięku z szumem wody w fontannach, śpiewem ptaków, szelestem liści oraz dźwiękami wiatru grającego na dzwoneczkach.
Sala 5 – Różane aromaty: To przestrzeń prezentacji różnorodnych odmian róż, z których każda charakteryzuje się unikalnym zapachem i barwą.
Sala 6 – Wyspy owocowo-warzywne: To prezentacja dekoracji kwiatowo-owocowo-warzywnych, które łączą różne barwy, kształty i struktury. Aranżacje, częściowo wykonane z materiałów pochodzących z kolekcji Banku Genów Instytutu Ogrodnictwa – PIB.
Sala 7 – Harmonia faktur: To przygotowane elementy ścieżek sensorycznych. Są tu m.in. rośliny, takie jak sukulenty, które posiadają miękkie, mięsiste powierzchnie, a także trawy o twardych, włóknistych liściach. Dla człowieka kontakt z różnorodnymi fakturami ma nie tylko wartość estetyczną, ale również terapeutyczną.
Sala 8 – Smak koloru: To przedstawienie bliskiego związku koloru z wartością odżywczą i zdrowotną produktów ogrodniczych. Kolor odzwierciedla obecność unikalnych substancji, które mają istotny wpływ na nasze zdrowie, takich jak np. chlorofil, antocyjany, karotenoidy.
Wydarzenia dodatkowe
Wystawie towarzyszy kiermasz wystawienniczo-handlowy, z bogatą ofertą branży ogrodniczej. Szkółkarze i wystawcy prezentują tu odmiany roślin i warzyw. Można nabyć tu publikacje z zakresu warzywnictwa, ogrodnictwa, sadownictwa, a także nasiona, sadzonki warzyw i roślin ozdobnych oraz sprzęt ogrodniczy.
Historia
Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw organizowane jest od 1977 roku. W 1979 r. święto to zostało włączone do kalendarza imprez ogólnopolskich.
Zdjęcia (6)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/