Podczas spotkania kooperacyjnego firm z branży turystyczno-winiarskiej
dnia 26 kwietnia w winnicy Grano w Schenkendöbern k/ Guben podjęto działania rozwijające współpracę polsko-niemiecką. Organizatorem spotkania było Biuro Koordynacji Gospodarczej Euroregionu Sprewa-Nysa- Bóbr. Podczas spotkania odbyła się próba młodych win z obydwu regionów – lubuskiego i brandenburskiego oraz praktyczna wymiana doświadczeń. Wykłady nt. winiarstwa oraz działalności stowarzyszeń przekazali ich liderzy – Lothar Müller z Gubińskiego Winiarstwa, Roman Grad, winiarz i ekspert przy Krajowej Radzie Izb Rolniczych oraz Marcin Moszkowicz. Niemieckie Gubińskie Winiarstwo, jako Stowarzyszenie postawiło sobie za cel, aby przyczynić się do ożywienia dawnej winiarskiej tradycji. Uprawa wina traktowana jest jak dobro kulturowea nie tylko napoj alkoholowy. W tym celu
przed 10-laty posadzono w Grano pierwsze odmiany na areale 1 ha winnicy. Siedem odmian wina białego: Grauburgunder, Weißburgunder, Riesling, Phoenix, Johanniter, Goldriesling und Gewürztraminer Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Phoenix, St John, Riesling i Gewurztraminer oraz czerwone: Spätburgunder, Regent, Acolon i Dornfelder, Pinot Noir, Regent, Acolon i Dornfelder.
Wsparcie lokalnych władz zaowocowało powstaniem stylowej siedziby, niegdyś stodoły podarowanej przez gminę i wyremontowanej na potrzeby działalności komercyjnej,
w tym promocyjnej. Uczestnicy zwiedzili winnicę oraz wystawę „Brandenburgia – region winiarski“, z filmem „W poszukiwaniu wina – nowy trop w brandenburskim piasku“. Jednym z najważniejszych efektów wyjazdu był akces strony niemieckiej do wpisania winnicy Grano do mapy Lubuskiego Szlaku Miodu i Wina oraz dalszy udział
w imprezach promocyjnych, np. Winobraniu. Duże nadzieje pokładane są w utworzenie Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze, gdzie wybudowana zostanie również winiarnia przy powstającej 35 ha winnicy. Warto wspomnieć, iż wieś Grano współpracuje z gminą Trzebiechów, gdzie ostatnio powstają również ciekawe przedsięwzięcia winiarskie. W Podlegórzu zostanie posadzona mini-winnica licząca 200 krzewów winorośli, z miejscem do relaksu i imprez dla mieszkańców. Odradzanie się winiarstwa w naszym regionie rozwija się w stronę hobby i dodatkowego dochodu, przez co wzbogaca się oferta turystyczna, enoturystyczna i kulinarna.
mp
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/