W dniach 12-18 października 2015 r. trwa Światowy Tydzień Żywności.
W dniu 16 października 1945 r. przedstawiciele 42 państw utworzyli Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Od 1979 r. w rocznicę tego wydarzenia obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Ponieważ w najbliższych dniach przypada 70. rocznica założenia FAO, zorganizowano w tym roku szereg wydarzeń.
Hasłem tegorocznych obchodów jest ochrona socjalna w rolnictwie, mająca na celu przerwanie cyklu biedy dziedziczonej w rejonach wiejskich.
Tegoroczny Światowy Tydzień Żywności został zainaugurowany 12 października w Rzymie otwarciem 42. Sesji Komitetu FAO ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego. W siedzibie FAO zorganizowano także wystawę fotografii obrazującą 70-letnią historię tej organizacji.
13 października odbyła się premiera sztandarowej publikacji FAO – raportu na temat rolnictwa i produkcji żywności.
Kolejne wydarzenia zaplanowane są w Mediolanie w ramach Wystawy Światowej EXPO 2015. 15 października odbędzie się uroczysty koncert pod hasłem „Żywność zmienia świat”, następnie 16 października w ceremonii obchodów Światowego Dnia Żywności wezmą udział Sekretarz Generalny ONZ - Ban Ki-moon, Dyrektor Generalny FAO - José Graziano oraz Prezydent Włoch - Sergio Mattarella.
Więcej informacji znaleźć można na stronie FAO: http://www.fao.org/world-food-day/home/en/ .
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl