Podczas imprezy w Ochli „Idą święta-Św. Katarzyna adwent rozpoczyna” Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała degustację tradycyjnych wędlin.
W jednej z muzealnych chat Muzeum Etnograficznego, przy cieple kaflowej kuchni częstowaliśmy swojskimi wędlinami z wiejskich masarni – Rzeźnik w Niedoradzu oraz Tomex z Przyborowa. Ten urokliwy nastrój, zapach i smak tradycji wzmacniały piękne plenery zagród skansenu, jako minionego dziedzictwa polskiej wsi. Listopadowe dni są krótkie, zmrok zapada szybko, jednak ten jesienny czas kiedyś poświęcony był na spotkania gospodyń i wspólne prace w wiejskich izbach. Okazją do takich spotkań była więc degustacja świątecznych wyrobów z wieprzowiny – szynek, schabów, baleronów kiełbas, boczków oraz tradycyjnej kaszanki. Promocja zorganizowana była w ramach projektu KRIR „Smaki polskie- wieprzowina-polska tradycja” a sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Udostępnialiśmy informacje o portalu wieprzopedia.pl w formie ulotek i banerów.
mp
GALERIA: