W czwartek, 18 kwietnia sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z LYU Weihong, wiceminister Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) - instytucji odpowiedzialnej za dostęp importowanej żywności do rynku chińskiego. W spotkaniu uczestniczył również Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Paweł Meyer. Podczas spotkania omówiono najważniejsze postulaty dotyczące poszerzenia możliwości eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Chin.
W czasie rozmów strony uzgodniły intensyfikację prac nad przywróceniem eksportu polskiego mięsa drobiowego do ChRL oraz nad zakończeniem procedur dostępowych dla innych produktów.
Przedstawiciele polskiego resortu rolnictwa i rozwoju wsi zorganizowali również dla delegacji GACC wizytę w jednym z polskich zakładów przetwórstwa mięsa drobiowego. Jej celem było zaprezentowanie przedstawicielom chińskich władz standardów bezpieczeństwa żywności obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej.
Szczegółowe informacje dot. spotkania dostępne są na stronie MRiRW pod adresem:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rozmowy-polsko-chinskie4
Źródło: MRIRW
Źródło
Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/