Warszawa, 5 grudnia 2017
Jakość gleby kluczowa dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego
5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby. Został on ustanowiony z inicjatywny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Celem tego święta jest podniesienie świadomości na temat roli gleby w naszym życiu. Tegoroczny Dzień Gleby odbywa się pod hasłem „Troska o planetę zaczyna się od gleby”.
Jakość gleby ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, prawidłowo funkcjonujących ekosystemów oraz dobrobytu człowieka. Czy wiesz, że?
GLEBA – WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE:
Gleba składa się w 45% z minerałów, 25% z wody, 25% z powietrza oraz 5% z materii organicznej.
Gleba zawiera w sobie trzy razy więcej węgla niż atmosfera i może pomóc nam sprostać wyzwaniom zmieniającego się klimatu.
W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi.
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE A GLEBA
95% żywności pochodzi z gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza.
815 mln ludzi znajduje się w niepewnej sytuacji żywieniowej, 2 mld ludzi nie ma bezpieczeństwa żywnościowego. Sytuację tę możemy zmienić dzięki prawidłowo zarządzanej, utrzymanej i wykorzystywanej glebie.
PROBLEM - EROZJA GLEBY
Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią rozszerzających się miast
Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia.
Według badań 33% naszej gleby jest zdegradowane, a każdego roku 50 000 km2 gleb przepada.
Każdy z nas może pomóc glebie! Zacznijmy od prostych działań!
Krok 1. Czytaj informacje zawarte na etykiecie opakowania po wszystkich produktach, w tym piktogramy.
Krok 2: Właściwie postępuj z opakowaniami i segreguj śmieci
Krok 3: Śmieci wyrzucaj tylko i wyłącznie w miejscach do tego przeznaczonych.
Krok 4: Opakowania po odpadach specjalnych typu elektrośmieci, świetlówki, opony, opakowania po rozpuszczalnikach oddaj do lokalnego punktu selektywnej zbiórki odpadów (PSZOK). Opakowania po środkach ochrony roślin oddaj do sklepu, w którym kupiłeś produkt.
W ten sposób pomagasz środowisku naturalnemu i dbasz o glebę!
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) reprezentuje branżę środków ochrony roślin. PSOR realizuje projekty mające na celu kompleksową informację i edukację na temat bezpiecznego i odpowiedzialnego stosowania środków ochrony roślin. PSOR jest właścicielem i koordynatorem Systemu Zbiórki Opakowań PSOR. W imieniu firm wprowadzających na rynek środki ochrony roślin, prowadzi ogólnopolską kampanię edukacyjną pod hasłem „Liczy się każde opakowanie”. Stowarzyszenie promuje również bezpieczne stosowanie środków ochrony roślin pod hasłem „Nie tylko plony potrzebują ochrony”. W 2015 roku PSOR rozpoczął ogólnopolską kampanię edukacyjną „W ochronie koniecznej”. Jej celem jest informowanie o współczesnych sposobach produkcji roślinnej i nowoczesnym rolnictwie, w którym stosuje się środki ochrony roślin.