Sezon na polskie truskawki rozpoczęty

Aktualności Rolnicze

Sezon na polskie truskawki rozpoczęty W obrocie pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Truskawki są jednymi z popularniejszych owoców sezonowych, a ich spożycie dostarcza wielu korzyści: małokaloryczne, zawierają cenne substancje: minerały (cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz w szczególności C – 66 mg/100g), pektyny, fitocydy, kwas elagowy, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, [więcej...]

Jakość handlowa pieczywa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa pieczywa Jakość handlowa pieczywa W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pieczywa (ze szczególnym uwzględnieniem weryfikacji oznakowania). Objęto nią 157 piekarni produkujących m.in. pieczywo na zakwasie, deklarowane jako „bezglutenowe” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” oraz półcukiernicze. Cechy organoleptyczne W [więcej...]

Jakość handlowa przetworów mięsnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa przetworów mięsnychW III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (produktami priorytetowymi były kiełbasy z przeznaczeniem na grilla). Skontrolowano 125 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 213 partii. Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano [więcej...]

Jakość handlowa piwa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa piwa Jakość handlowa piwa W III kw. 2019 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa. Objęto nią 51 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 25 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 98 partiach, z czego 11 zakwestionowano (11,2%). Stwierdzone nieprawidłowości [więcej...]

Jakość handlowa napojów bezalkoholowych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa napojów bezalkoholowychW I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej napojów bezalkoholowych. Objęto nią 43 producentów gazowanych i niegazowanych napojów, w tym dedykowanych dla dzieci i młodzieży. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 46 partii. Z uwagi na niewłaściwą klarowność zakwestionowano 1 partię (2,2%). Parametry [więcej...]

Jakość handlowa piwa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa piwa Jakość handlowa piwa W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa, którą objęto 46 producentów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 32 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 79 partiach, z czego 12 zakwestionowano (15,2%). Stwierdzone [więcej...]

Będą zmiany w prawie o ruchu drogowym?

Aktualności Rolnicze

 Będą zmiany w prawie o ruchu drogowym? 7 maja 2020 r. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się z wnioskiem do Prezesa Rady Ministrów o zmianę istniejących regulacji prawnych kodeksu prawnego w zakresie kar nakładanych  na użytkowników i posiadaczy pojazdów mechanicznych w przypadku ujawnienia rozbieżności pomiędzy wskazaniami drogomierza a domniemanym stanem faktycznym pokonanych przez pojazd kilometrów tj. art. 306a KK w [więcej...]

Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych. Objęto nią 80 podmiotów produkujących wyroby z nadzieniem typu pierogi, pyzy, kartacze, knedle oraz zapiekanki, pizze i kanapki. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 85 partii. Z uwagi niezgodny [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »