W dniach 1-8 czerwca 2024 r. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zorganizowało wyjazd studyjny do Grecji w ramach operacji „Uprawa i wykorzystanie ziół i warzyw mało znanych jako alternatywa dla małych gospodarstw”. Operacja ta była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach schematu II pomocy technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Uczestnikami wyjazdu byli doradcy z Ośrodków Doradztwa Rolniczego, rolnicy oraz mieszkańcy obszarów wiejskich, zainteresowani uprawą i przetwórstwem ziół oraz możliwością ich wykorzystania w gospodarstwach rolnych. Celem wyjazdu było przede wszystkim zapoznanie uczestników ze sposobem uprawy ziół i roślin popularnych w Grecji, które są rzadko uprawiane w Polsce, a także z możliwościami ich przetwarzania, sprzedaży, wykorzystania w kuchni i kosmetyce oraz funkcjonowaniem grup producentów i zrzeszeń rolników. Ważnym elementem wyjazdu było również poznanie greckiej kuchni i sposobów wykorzystania produktów zielarskich.
W ramach wyjazdu uczestnicy odwiedzili:
- Rodzinne gospodarstwo Ktimabellou, gdzie zioła uprawiane są od 1860 roku.
- Rodzinną ekologiczną winnicę Kurtis w Rachi Pieria.
- Firmę Hellenic Bio-Spirulina, gdzie organiczna spirulina jest uprawiana w zbiornikach z wodami termometalicznymi, przy użyciu nowoczesnych metod technologicznych.
- Bazar produktów regionalnych w Serres.
- Plantację i przetwórnię oliwek założoną przez rodzinę Ntamposis w prefekturze Imathia, z siedzibą w Kouloura Imathia.
- Spółdzielnię Plantatorów „Venus”.
- Firmę Dioscurides, przetwórnię ziół, która posiada własne gospodarstwo doświadczalne i współpracuje z naukowcami w celu wyselekcjonowania gatunków o wysokiej zawartości olejków eterycznych.
- Firmę Aitheria, działającą od 4 lat w branży ekologicznej, zajmującą się produkcją, przetwarzaniem, standaryzacją i marketingiem roślin aromatycznych, leczniczych i ich pochodnych.
- Tawernę „Przystanek na jedzenie” prowadzoną przez Ewę i Michała, Polkę i Greka z polskimi korzeniami, w miejscowości Weria.
- Centrum Parku Narodowego Gór Olimp, gdzie uczestnicy spotkali się z przewodnikiem, który omówił florę Parku Narodowego, ze szczególnym uwzględnieniem ziół i roślin endemicznych.
- Spacer po parku z przewodniczką Justyną Pargieła z Polski i omówienie ziół na stokach gór.
- Firmę Aethelon, zajmującą się tworzeniem produktów na bazie wysokiej jakości greckich ziół endemicznych i ich olejków eterycznych. Firma ta uczestniczy w badaniach naukowych dotyczących cech i możliwości wykorzystania ziół.
- Ekologiczny bazar w Salonikach, gdzie uczestnicy spotkali się z zarządem rynku i poznali unikalny projekt wsparcia lokalnego rolnictwa, Biological Farmer's Market.
- Firmę Akanes, produkującą tradycyjne słodycze od 1927 roku.
Podczas wyjazdu studyjnego uczestnicy pokonali autokarem dystans około 1500 km, przemieszczając się po regionie Macedonii Środkowej.
Już niebawem opublikujemy szczegółową relację z poszczególnych dni wizyt studyjnych i odwiedzanych miejsc.
Po naszych odwiedzinach napisali o nas:
https://www.facebook.com/share/p/vBPPFpMMvNeGaQ5t/
https://www.facebook.com/share/p/Z9Df8KbHyZ8LaN4T/
https://www.facebook.com/share/p/VZcQWz35m8EFf99S/
https://www.facebook.com/biologikesagoresthessalonikis
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/