Na terenie Wystawy Agro Show w Bednarach odbył się Piknik Wieprzowy zorganizowany przez Krajową Radę Izb Rolniczych przy wsparciu Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Impreza towarzyszyła gali podsumowującej XI edycje Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne. Piknik, który sfinansowany został ze Środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, wpisywał się w cykl imprez promujących polską zdrową żywność.
W pikniku udział wzięli m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba, parlamentarzyści, Prezes Agencji Rynku Rolnego Radosław Szatkowski, Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Andrzej Gross, Prezes Agencji Nieruchomości Rolnej Leszek Świętochowski, Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Artur Brzóska oraz pracownicy instytucji i firm działających w otoczeniu rolnictwa, a przede wszystkim rolnicy.
Organizatorzy Pikniku zadbali, by goście nie tylko dowiedzieli się jak najwięcej o wartościach odżywczych wieprzowiny, ale także mogli spróbować potraw i wyrobów z wieprzowina w roli głównej. Częstowano wędlinami, kiełbasami, żurkiem. Przygotowano pieczone udźce wieprzowe, golonki, karkówki oraz pasztety. Nie zabrakł także tzw. "zimnych nóżek". Od strony kulinarnej obsługą Pikniku Wieprzowego zajęło się Stowarzyszenie KGW Gorzyce Wielkie.
Uczestnicy Pikniku Wieprzowego otrzymywali, także broszury informacyjne na temat wartości odżywczych wieprzowiny i produktów wytwarzanych z mięsa wieprzowego. Z licznych materiałów informacyjnych można było się także dowiedzieć jak wieprzowinę przygotować, by była smaczna i zdrowa. Miłośnicy sztuki kulinarnej mogli zaopatrzyć się w przepisy kulinarne na dania z wieprzowiną w roli głównej.
W trakcie pikniku przeprowadzono konkurs pod hasłem "Świński Ryjek" jego uczestnicy zmierzyli się z testem z zakresu wiedzy na temat hodowli świń oraz walorów odżywczych mięsa wieprzowego. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe.
Po części oficjalnej o nastrój biesiady zadbały zespoły folklorystyczne m.in. Zespół Taneczny "GŁOGOWIANIE", który zaprezentował tańce wielkopolskie i kaszubskie.
Piknik Wieprzowy stał się także okazją do wręczenia Certyfikatu "Z pola na stół. Smaczne Zdrowe Bezpieczne" nadanego przez Kapitułę, w której skład weszli przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Poznaniu oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu. Certyfikat otrzymało Gospodarstwo Rolne Pana Grzegorza Majchrzaka, Narcyza Perza, Piotra Walkowskiego, Andrzeja Wojciechowskiego oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego Romana Binka z Odolanowa. Certyfikat jakości "Z pola na stół. Smaczne Zdrowe Bezpieczne" przyznawany jest gospodarstwom, które przestrzegają zasad dobrej praktyki rolnej, dobrostanu zwierząt oraz zasad produkcji zgodnych z ochroną środowiska naturalnego. Jednostki certyfikowane znajdują się pod stałym nadzorem służb kontrolujących jakość produktów żywieniowych w tzw. łańcuchu żywieniowym.
Według szacunków organizatorów Piknik Wieprzowy odwiedziło ok. 5 tysięcy osób, którym zostały przedstawione walory dietetyczno-smakowe wyrobów z wieprzowiny.
Katarzyna Strzyż
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/