14 października 2016 roku odbyło się posiedzenie Rady ds. Zrównoważonego Wykorzystania Żywności FPBŻ połączone z debatą ekspercką „Razem, by nie marnować żywności”.
Rada ds. Zrównoważonego Wykorzystania Żywności opracowuje zasady i strategie dzięki którym ogranicza się niepotrzebne straty jedzenia. Od czasu powołania Rady w 2011 roku, Przedstawiciel Głównego Inspektoratu JHARS aktywnie uczestniczy w jej pracach.
W debacie „Razem, by nie marnować żywności” zorganizowanej przy współudziale Federacji Polskich Banków Żywności oraz Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej, wzięli udział przedstawiciele różnych środowisk zajmujących się żywnością. Wszyscy uczestnicy spotkania jednogłośnie przyznali, że kluczową rolę w zwalczaniu marnowania żywności ma edukacja. Poza tym wszyscy zgodzili się, że problem strat jedzenia powinien być rozpatrywany na każdym etapie łańcucha żywnościowego.
W Polsce co roku marnuje się aż 9 milionów ton żywności. Według badań brytyjskiej organizacji WRAP aż 7 mln ton żywności marnujemy w naszych domach. Podczas debaty „Razem, by nie marnować żywności” zaprezentowano najnowsze wyniki badań CBOS, z których wynika, że Polacy najczęściej wyrzucają owoce, warzywa, pieczywo i to co pozostaje z przyrządzonych posiłków.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami udostępnionymi dzięki uprzejmości Federacji Polskich Banków Żywności.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl