Pszczoły w rolnictwie i w życiu człowieka - podsumowanie projektu

"Jeśli z Ziemi znikną pszczoły, człowiekowi pozostaną tylko cztery lata życia: nie ma pszczół, nie ma zapylania, nie ma roślin, nie ma zwierząt, nie ma ludzi" - to słowa Alberta Einsteina, które świadczą o tym jak ważną rolę spełniają pszczoły miodne. Udział pszczoły miodnej w zapylaniu kwiatów wynosi około 90%, pozostałość przypada na inne pożyteczne owady, np. trzmiele i pszczoły samotnice dziko żyjące murarki ogrodowe oraz muchówki. Za główną przyczynę spadku populacji pszczół uznaje się niewłaściwe stosowanie nawozów i środków ochrony roślin w rolnictwie. Równie istotnym problemem jest utrata naturalnych i na półnaturalnych siedlisk. Naukowcy biją na alarm aby wprowadzić integrowaną ochronę roślin i w jak największym stopniu promować rolnictwo ekologiczne. Dużą szansę dla polepszenia sytuacji zapylaczy w Polsce będą stanowiły programy związane z zazielenianiem.

Projekt "Pszczoły w rolnictwie i w życiu człowieka" realizowany w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015, miał na celu uświadomienie rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich jak wielką rolę spełniają pszczoły w naszym życiu. W ramach projektu. W dniach 17-19 listopada 2015r. i 24-26 listopada 2015r. w  Centrum Doradztwa Rolniczego w  Brwinowie oraz 25-27 listopada 2015r. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Oddziale w Poznaniu zrealizowano trzydniowe szkolenia stacjonarno-wyjazdowe, w których wzięło udział 81 osób. Były to osoby, które już rozpoczęły przygodę z pszczelarstwem lub mają zamiar założyć własne pasieki.

 

W szkoleniach uczestniczyli też doradcy rolniczy, nauczyciele szkół rolniczych i przedstawiciele branżowych związków pszczelarskich.  Uczestnicy w trakcie zajęć stacjonarnych wysłuchali ciekawych wykładów: „Zakładanie pasiek”, „Prowadzenie pasieki” „Zdrowotność pszczół” „Apiterapia czyli wykorzystanie produktów pszczelich w leczeniu człowieka”, „Wymagania weterynaryjne  przy pozyskiwaniu i przygotowaniu produktów pszczelich do spożycia”, „Wykorzystanie produktów pszczelich” , „Ekonomika produkcji pszczelej”, „Pożytki pszczele”,  „Gospodarka wędrowna” i „PROW 2014-2020 oraz inne źródła pozyskania wsparcia dla gospodarstw pszczelarskich”. Drugiego dnia odbył się wyjazd studyjny.

 

Uczestnicy szkoleń w Brwinowie odwiedzili pasiekę i miodosytnię Jaros. Miodosytnia Jaros  znajduje się w miejscowości Łazisko pod Tomaszowem Mazowieckim. Zanim powstała rodzinna firma, Pan Maciej Jaros dostał po dziadku pasiekę, hodował pszczoły i sprzedawał miody. Kiedy prywatnym przedsiębiorcom pozwolono produkować i sprzedawać alkohol, Jarosowie zaczęli robić miody pitne. Dziś jest to znana firma, w której poza rodziną zatrudnionych jest 18 osób. Wielkość produkcji miodów pitnych to około 38 tysięcy litrów rocznie. Oprócz tradycyjnych metod i receptur staropolskich Jarosowie mają szereg własnych przepisów, technologicznych tajemnic, których strzegą jak oka w głowie. Robią trójniaki, dwójniaki i półtoraki, a ich ostatnim ciekawym dokonaniem jest Lipiec perlisty - miód nasycony dwutlenkiem węgla. Uczestnicy szkoleń z wielkim zainteresowaniem obejrzeli linię produkcyjną miodów pitnych, zakład ceramiczny produkujący naczynia do miodów pitnych, pasiekę. Na koniec była degustacja produktów z miodu.  Uczestnicy szkoleń w Oddziale w Poznaniu odwiedzili natomiast dwie pasieki: w Centrum Wystawo-Szkoleniowym „Sielinko” oraz  PHU Noteckie Miody Zbigniew Lisiński w Biezdrowo k/Wronek. W obydwu miejscach odbyło się zwiedzanie pasieki, pracowni pasiecznej oraz degustacja produktów pszczelich.

 

Na koniec szkoleń uczestnicy obejrzeli filmy powstałe w ramach projektu. Cykl filmów pt „Dbajmy o pszczoły” składa się z trzech odcinków:
1. Życie pszczelej rodziny
2. Rola pszczół w rolnictwie z uwzględnieniem zagrożeń jakie niesie nadmierne stosowanie w rolnictwie nawozów i środków ochrony roślin
3. Słodkie miody

 

Powstałe filmy są doskonałym materiałem dydaktycznym dla początkujących pszczelarzy i osób chcących zgłębić informacje dotyczące życia pszczelej rodziny, roli pszczół w rolnictwie oraz produktów pszczelich. Filmy zostały wydane na płytach DVD (1000 egzemplarzy) i przekazane Wojewódzkim Ośrodkom Doradztwa Rolniczego, Krajowemu Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie w celu przekazania szkołom rolniczym,  Polskiemu  Związkowi Pszczelarstwa oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie i Oddziałom w Radomiu, Krakowie i Poznaniu. Filmy są też dostępne na kanale filmowym CDR.


Poniżej linki do filmów:

pszczoly 02   pszczoly 03

pszczoly 04  pszczoly 05

pszczoly 06  pszczoly 07

pszczoly 08  pszczoly 09

pszczoly 10  pszczoly 11

pszczoly 12  pszczoly 13

pszczoly 14

logotypy w grupie razniej



Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/

125ml milk

pszczoly 02
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: rolnictwie; pszczoły; produktów; centrum;  ; doradztwa; uczestnicy; szkoleń; brwinowie; rolniczego; pszczół; listopada; nawozów; środków; pszczelej; życiu;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »