Przedłużenie dopłat do prywatnego przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku

W dniu 28 stycznia br. Komitet ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych pozytywnie zaopiniował projekt rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) zmieniającego rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 947/2014 i (UE) nr 948/2014 w odniesieniu do ostatniego dnia składania wniosków o dopłatę do prywatnego przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku.

Fot. Masło

Fot. Masło

Na mocy ww. rozporządzenia mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania tych produktów został przedłużony do 30 września 2016 r. Potrzeba kontynuowania mechanizmu wynika z nadal pogarszającej się sytuacji cenowej na rynku mleka i prognoz utrzymania się presji cenowej w odniesieniu do masła i OMP w wyniku nierównowagi popytowo-podażowej. Polska poparła przedłużenie mechanizmu. Pomimo, że dotychczas w Polsce przedsiębiorcy w niewielkim stopniu korzystali z dopłat do prywatnego przechowywania masła i OMP (na poziomie 1,2% i 0,4% ogółem produktów skierowanych do magazynów w UE odpowiednio dla OMP i masła), należy oczekiwać, że dalsza realizacja mechanizmu poprzez czasowe ograniczenie nadwyżek produktów na rynku przyczyni się do poprawy i stabilizacji sytuacji rynkowej.

 


Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/

125ml milk

Przedluzenie doplat do prywatnego przechowywania masla i odtluszczonego mleka w proszku 640x380
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: przechowywania; prywatnego; masła; dopłat; rozporządzenia; przedłużenie; produktów; odtłuszczonego; cenowej; mechanizmu; sytuacji; proszku; przedsiębiorcy; stopniu; po;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »