W dniu 1 lutego br. odbyło się Forum Rolnicze Powiatu Poznańskiego, przy tej okazji Koła Gospodyń Wiejskich z różnych części Wielkopolski przygotowały poczęstunki dla uczestników tego wydarzenia. Potrawy, którymi częstowano gości Forum nawiązywały do działań promocyjnych, jakie w tym roku realizowane będą przy współpracy z Wielkopolską Izba Rolniczą.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Wielichowa (powiat grodziski) przygotowały mięso drobiowe duszone w pieczarkach, oraz pyszne chlebki ziołowe. Nie bez powodu w tym daniu dominował smak pieczarki, ma to na celu zapowiedz wydarzenia pn. Święto Pieczarki, które odbędzie się w Wielichowie. Wydarzenie to będzie miało na celu promocję pieczarki oraz jej lokalnych producentów i przetwórców a także podkreślenie związku Miasta i Gminy Wielichowo z produkcją pieczarek. Wielkopolska Izba Rolnicza planuje organizację Konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z pieczarki, którego rozstrzygnięcie będzie miało miejsce podczas Święta Pieczarki.
Koło Gospodyń Wiejskich z Michalczy promowało swój lokalny produkt jakim jest buraczek. Panie przygotowały pyszny barszcz z czerwonych buraków z krokietami. W gminie Kłecko, w powiecie gnieźnieńskim w ostatnich latach odbywało się Święto Buraczka, podczas którego lokalni producenci i przetwórcy warzyw zachęcali konsumentów do sięgania po lokalne produkty, pochodzące z rodzinnych gospodarstw rolnych.
Koło Gospodyń Wiejskich Zmysłowo (powiat rawicki) przyrządziło pyszną zupę pomidorową z makaronem i mięsnymi pulpetami. Co roku Wielkopolska Izba Rolnicza współorganizuje Święto Pomidora w Rogożewie, gdzie spotykają się producenci i przetwórcy pomidorów. W ramach wydarzenia organizowane są prelekcje dotyczące uprawy pomidorów, pokazy polowe oraz konkursy kulinarne.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Wtórku (gmina Ostrów Wielkopolski) przygotowały pyszny żurek oraz białą kiełbasę parzoną z dodatkiem ćwikły i chrzanu. Członkinie KGW z Wtórku nawiązały w ten sposób do pikników promocyjnych pod nazwą „Smacznie i zdrowo i z polską wieprzowiną”. Pikniki te organizowane są przez Wielkopolską Izbę Rolniczą przy dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Głównym celem pikniku jest zapoznanie uczestników z zaletami przetworów i produktów wytworzonych z polskiego mięsa wieprzowego oraz uświadomienie potrzeby obecności mięsa wieprzowego w diecie człowieka.
Łącznie przedstawiciele KGW przygotowały ponad 600 porcji dań którymi poczęstowano blisko 250 uczestników poznańskiego Forum Rolniczego. Oceny potraw dokonał Witold Wróbel - członek Polskiej Akademii Smaku. Panie z KGW dziękują Zarządowi WIR, Radzie Powiatowej w Poznaniu oraz Towarzystwu Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” za zaproszenie do udziału w wydarzeniu oraz za ufundowane upominki.
Kaja Walkowska
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/