Promocja kiełbasy białej parzonej Wielkopolskiej w Mikstacie

Dnia 16 sierpnia br. przy okazji obrzędu święcenia zwierząt podczas uroczystości odpustowych ku czci św. Rocha w Mikstacie, Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała stoisko promujące kiełbasę białą parzoną. Ponad 1000 pielgrzymów biorących udział w błogosławieństwu swoich zwierząt gospodarskich i domowych mogło skosztować tego wielkopolskiego przysmaku w towarzystwie chrzanu lub musztardy oraz chleba wypieczonego w lokalnej piekarni.

1

 

Kiełbasa biała parzona wielkopolska została dopisana do unijnej listy produktów chronionych certyfikatem jako regionalny produkt Wielkopolski. Na tej liście znajdują się już m.in. rogale świętomarcińskie.

2

 

Do produkcji tradycyjnej kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej używa się świeżego, schłodzonego, niepeklowanego mięsa w 70% pochodzącego z szynki wieprzowej oraz czterech przypraw: sól, czarny pieprz, czosnek i majeranek, podkreślający jej smak.

34

 

Najczęstszym sposobem podania tego regionalnego produktu jest jej gotowanie, lecz dzięki temu, że mięso nie jest wcześniej peklowane biała kiełbasa doskonale sprawdzi się również w wersji grillowanej.

Maria Deresińska

 

Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/

125ml milk

1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: wielkopolskiej; białej; parzonej; kiełbasy; zwierząt; wielkopolska; promocja; rolnicza; biała; mikstacie; wieprzowej; pochodzącego; szynki; sól; ; pieprz; ; czosnek; czarny; mięsa; przypraw;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »