Dnia 16 sierpnia br. przy okazji obrzędu święcenia zwierząt podczas uroczystości odpustowych ku czci św. Rocha w Mikstacie, Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała stoisko promujące kiełbasę białą parzoną. Ponad 1000 pielgrzymów biorących udział w błogosławieństwu swoich zwierząt gospodarskich i domowych mogło skosztować tego wielkopolskiego przysmaku w towarzystwie chrzanu lub musztardy oraz chleba wypieczonego w lokalnej piekarni.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska została dopisana do unijnej listy produktów chronionych certyfikatem jako regionalny produkt Wielkopolski. Na tej liście znajdują się już m.in. rogale świętomarcińskie.
Do produkcji tradycyjnej kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej używa się świeżego, schłodzonego, niepeklowanego mięsa w 70% pochodzącego z szynki wieprzowej oraz czterech przypraw: sól, czarny pieprz, czosnek i majeranek, podkreślający jej smak.
Najczęstszym sposobem podania tego regionalnego produktu jest jej gotowanie, lecz dzięki temu, że mięso nie jest wcześniej peklowane biała kiełbasa doskonale sprawdzi się również w wersji grillowanej.
Maria Deresińska
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/