„Klucz do Polskiej Spiżarni” to nagroda honorowa przyznawana osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Tegorocznym laureatem tego prestiżowego wyróżnienia został Piotr Walkowski Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, który nagrodę otrzymał z rąk Zofii Szalczyk Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztofa Grabowskiego Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego.
„Klucze do Polskiej Spiżarni” przyznawane są przez Polska Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego osobom, które pielęgnują i promują dziedzictwo kulinarne swoich regionów oraz wspierają wytwórców produktów tradycyjnych i lokalnych.
Uroczyste podsumowanie Konkursu oraz wręczenie „Kluczy do Polskiej Spiżarni” miało miejsce podczas tegorocznych Tragów Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski od lat z wielką pasją i zaangażowaniem promuje polską kuchnie i produkty regionalne. W trakcie tegorocznych Targów Smaki Regionów odbył się zorganizowany przez Wielkopolska Izbę Rolniczą pokaz kulinarny, w trakcie którego przygotowane została zupa szczawiowa, kompot z mirabelek oraz karp z przygodzickich stawów w złotej panierce. W ubiegłym roku, także podczas Smaków Regionów odbyła się promocja świni złotnickiej.
Katarzyna Strzyż
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/