W niedziele przedpołudnie, 20 września, scena kulinarna na poznańskich Targach Smaki Regionów należała do Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Rozdrażew, które wspólnie z Prezesem Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotrem Walkowskim oraz Witoldem Wróblem, Członkiem Polskiej Akademii Smaku, poprowadziły pokaz kulinarny pod hasłem „Szczaw i mirabelki w królewskim karpia towarzystwie”.
W trakcie dwugodzinnego pokazu przygotowana została zupa szczawiowa, kompot z mirabelek, karp z złotej panierce, pyra parowana oraz surówka (przepisy zamieszczamy poniżej). Zaproponowany przez organizatorów zestaw potraw ma uświadomić konsumentom jak z prostych, regionalnych produktów przygotować smaczny, charakterystyczny dla wielkopolskiej kuchni obiad. Przygotowane potrawy zyskały duże uznanie wśród gości targów. W trakcie degustacji rozdano ponad 300 porcji zupy oraz smażonego karpia z dodatkami.
Zupa szczawiowa została zgłoszona przez Stowarzyszenie do konkursu organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rolniczą na „Najsmaczniejszą zieloną zupę”, którego finał odbędzie się w Marszewie 4 października.
Targi Smaki Regionów są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni oraz żywności przyrządzanej według dawnych receptur. W trakcie targów odbywają się pokazy kulinarne prowadzone przez znakomitych kucharzy, kiermasz produktów regionalnych oraz imprezy promocyjne. Wielkopolska Izba Rolnicza z powodzeniem wpisuje się w założenia Targów, w ubiegłym roku na Smakach Regionów promowaliśmy świnie złotnicką.
Katarzyna Strzyż
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/